Foto: Facebook
Ko mora za Mostar može koristiti jedan od dva alternativna puta

Ko mora za Mostar može koristiti jedan od dva alternativna puta


Nakon katastrofalnih događaja koji su zadesili južni dio Bosne i Hercegovine, postalo je evidentno da će obnova puteva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu biti dugotrajan proces. Ovo implicira da će se neko vrijeme morati koristiti alternativni pravci na veoma prometnoj ruti između Sarajeva i Mostara.

BIHAMK-a je istakao da je jedina prohodna ruta za putnička i motorna vozila kod Jablanice put ka Konjicu, dok su pristupi do Mostara i Blidinja trenutno neprohodni za putnička vozila.

Pored toga, savjetovali su da na relaciju Konjic – Jablanica kreću samo vozači sa terenskim vozilima. Put do Prozor – Rame je otvoren samo za humanitarne svrhe, i to jednom trakom.

Ova situacija jasno ukazuje na ozbiljnost trenutnog stanja i da će biti potrebni dani za potpunu obnovu ceste između Sarajeva i Mostara kako bi se ponovo uspostavio normalan saobraćaj.

Do završetka radova, BIHAMK preporučuje korišćenje dva alternativna pravca, preko srednje Bosne ili Tjentišta.

“Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar”, rečeno je iz BIHAMK-a.

Rutu kroz srednju Bosnu čini put dugačak 268 kilometara, pri čemu je procijenjeno vrijeme putovanja oko četiri i po sata. Nasuprot tome, put od Sarajeva do Mostara preko Foče iznosi 229 kilometara i takođe zahtijeva približno isto vrijeme za prelazak.

Ova prekid komunikacije predstavlja značajan problem ne samo za građane koji žive i rade u ovom dijelu zemlje, već i za prevoznike čije usluge su od suštinskog značaja, što na kraju može uticati i na ekonomiju BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija