Ko može, a ko ne može ukloniti drvo: Šta su dužnosti građana u slučaju pada stabla na ulicu?

Prije nekoliko dana, u večernjim satima, u ulici Koševo, u sarajevskoj općini Centar, srušilo se stablo koje je palo na ulicu.

Podsjećanja radi, jako nevrijeme koje je zahvatilo Sarajevo 11. septembra 2017. godine prouzrokovalo je veću materijalnu štetu vlasnicima automobila na koja su se obrušila stabla. Takav primjer zabilježen je na Grbavici, ali i u centru grada u ulici Džidžikovac.

(FOTO) Izbjegnuta tragedija: Srušilo se stablo na radnju u Sarajevu

Veća tragedija u ulici Džidžikovac (uz Veliki park) izbjegnuta je samo pukom srećom, kada se srušilo stablo na vozilo u pokretu. Očevici nesreće navode da su putnici u automobilu imali veliku sreću jer je drvo palo na prednje staklo. Da se sve odigralo nekoliko sekundi poslije stablo bi palo na krov automobila i pitanje je šta bi se dogodilo putnicima. Muškarac i žena tada su izbjegli povrede, ali su pretrpjeli veliki šok.

Prema informacijama kojima je tada raspolagala sarajevska novinska agencija Patria, jedan od stanovnika ove ulice, tri puta je slao dopise Općini Centar sa slikama i upozorenjima da visoko drveće predstavlja prijetnju. Na sve njegove dopise, Općina je ostala nijema.

Tim povodom, novinari portala Source su poslali dopis Općini Centar navodeći problem stabla koje se srušilo prije nekoliko dana na veoma prometnu ulicu, ali također smo prenijeli i tvrdnje brojnih stanovnika ove ulice da su se već nekoliko navrata obraćali Općini zbog ovog problema, ali da je Općina Centar ignorisala njihove zahtjeve. Jučer su dobili odgovor iz Općine Centar Sarajevo, a cijeli odgovor prenosimo u nastavku:

“Prema Uredbi o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u Kantonu Sarajevo u članu 3. jasno definisani poslovi uređivanja i održavanja zelenih površina gdje u stavu 2. stoji da se uređivanje i održavanje javnih zelenih površina vrši putem kantonalnog komunalnog preduzeća nadležnog za održavanje zelenih površina.

Građani Općine Centar putem mjesnih zajednica i direktno prijavljuju oštećenja na stablima. U takvim slučajevima Komisija za komunalne poslove izlazi na teren, utvrđuje činjenično stanje i, ukoliko stablo predstavlja opasnost, donosi rješenje koje se upućuje prema KJKP Park, jedinom nadležnom za uklanjanje i potkresivanje stabala. Općina Centar nije zaprimila nijedan zahtjev u vezi stabla koje se srušilo u Ulici Koševo”, stoji u odgovoru kojeg su dobili iz Općine Centar Sarajevo.

Nedugo nakon ovog dopisa, kojeg su poslali Općini Centar, poslali su dopis sa pitanjima i KJKP Park, u kojem su nadležne pitali na temu istih problema. Pitanja su, manje – više, bila gotovo pa identična kao ona koja su poslali Općini Centar.

Jutros su dobili odgovor iz KJKP Park, a njihov odgovor prenosimo u cjelosti:

“Poštovani, vezano za vaš upit koji se tiče obrušavanja kraka stabla jasena u Malom parku u ulici Koševo u noći 8. oktobra, odgovori preduzeća Park, su sljedeći:

– Stablo jasena nalazi se u Malom parku i kao takvo dio je zaštićenog biološkog naslijeđa, a prostor je u nadležnosti Zavoda za zaštitu kulturnog historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

– Preduzeće Park nije ovlašteno niti može samoinicijativno vršiti orezivanja, sječu ili dekaptaciju stable, nego se taj posao vrši po proceduri određenoj Uredbom o uređenju i održavanju zelenih i rekreativnih površina. Riječ je o stablima višim od 4,5 metra gdje se intervencija vrši pomoću auto korpi. Procedura, s obzirom na kako navodite prebacivanja odgovornosti, je jasna i sljedeća:

– Građanin, privredni subjekt ili institucija putem MZ obraćaju se Općini, koja je vlasnik zemljišta i na čijoj se teritoriji nalazi predmetno stablo. Općinska služba ima formiranu stručnu komisiju koja na osnovu zahtjeva gore navedenih izlazi na teren i donosi rješenje kojim propisuje mjere, vrstu, obim radova, izvršioca i onog o čijem trošku se orezivanje vrši. Jedan primjerak tog rješenja, kao svojevrsni radni nalog dolazi službenim putem preduzeću Park, kao izvođaču radova. Po dobijanju istog naša jedinica jedino i isključivo može vršiti intervencije na stablima višim od 4,5 metra. Na području “specifičnih” javnih zelenih površina kao što su parkovi koji su proglašeni biološkim naslijeđem i koji su zaštićeni, na rješenje stručne komisije saglasnost mora dati i ovlašteni Zavod pod čijim zaštitom je navedeni prostor. Samo još u hitnim situacijama prilikom obrušavanja ili vremenskih neprilika, Parkova ekipa na teren smije izaći na poziv PU, Civilne zaštite ili Općine.

– U slučaju stabla jasena u Malom parku preduzeće Park nije imalo predmetno rješenje izdato od strane Općine, a provjerom smo utvrdili da nam ni u protekle dvije godine od strane Općine (rješenje), niti Zavoda kao saglasnost nije izdato rješenje za intervenciju (nama radni nalog) na stablu jasena u Malom parku, te stoga nismo mogli ni intervenisati. Nemamo ni upite građana o kojim govorite u svom upitu.

– Ni u noći 8.10.2021. godine nismo dobili poziv PU, Civilne zaštite ili Općine za intervenciju, niti smo na taj način obaviješteni o padu kraka stabla.

– Dana 09.10.2021. godine naša jedinica zadužena za hortikulturno održavanje samoinicijativno je, i uprkos tome što krši proceduru, uklonila obrušeni dio kraka stabla. A dana 11.10.2021. na vlastitu odgovornost, s ciljem zaštite prolaznika, učesnika u saobraćaju i imovine obližnja dva objekta (trafike) orezala je preostala dva kraka krošnje, jer su bili oštećeni padom trećeg kraka i prijetila je opasnost za njihovo obrušavanje.

S obzirom na naprijed navedeno i procedure koja je jasno propisana, pozivamo građane, institucije, privredne subjekte da postupe po procedure i obrate se nadležnoj Općini za bilo koje stablo, za koje smatraju da postoji opasnost obrušavanja, a da se nalazi na javnoj zelenoj površina”, stoji u odgovoru iz KJKP Park, a kojeg je poslala Aldijana Hamza, stručni saradnik za informisanje u KJKP Park.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79