Ko može biti dio helikopterske jedinice MUP-a KS. Ovo su uvjeti za posao

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS) formirat će helikoptersku jedinicu, a Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o dodatnim kriterijima u postupku testiranja sposobnosti kandidata koji apliciraju na radna mjesta u helikopterskoj jedinici.

Kako je navedeno u odluci za prijem na radna mjesta viši referent – vođa pilotskog tima, viši referent – pilot helikoptera i viši referent – aviomehaničar i operator eliminacioni kriteriji su zrakoplovni ljekarski pregled, sigurnosne provjere i selektivno letenje.

Osim općih uvjeta koje kandidati moraju ispunjavati, da je državljanin BiH, punoljetan, opće zdravstvene sposobnosti, školske spreme i drugih općih kriterija potrebno je ispunjavati i posebne uvjete za svako od radnih mjesta.

Tako je za radna mjesta za vođu pilotskog tima i pilota helikoptera potrebno imati završenu srednju tehničku školu zrakoplovni ili drugi smjer, zatim potrebno je da kandidat posjeduje važeću dozvolu za profesionalnog pilota helikoptera, certifikat o položenom ICAO engleskom jeziku, 10 mjeseci radnog staža, položen stručni ispit.

Nakon provedenog testiranja kandidat je u okviru općih uvjeta za zaposlenje obavezan priložiti i ljekarsko uvjerenje za člana posade (izdato od nadležne AeMC) i u slučaju da nema važeću dozvolu profesionalnog pilota helikoptera i certifikat o položenom ICAO engleskom jeziku (najmanje nivo četiri), može se primiti u radni odnos, ali je dužan dokaze o ispunjavanju istih priložiti u roku od dvije godine od dana prijema u radni odnos.

Pored svih ovih uvjeta za radno mjesto viši referent – aviomehaničar i operator potrebno je da kandidat posjeduje i dozvolu za aviomehaničare.

U slučaju da kandidat nema važeću dozvolu za aviomehaničara (izdatu od nadležne AMS i IRE) i certifikat o položenom ICAO engleskom jeziku (najmanje nivo četiri), može se primiti u radni odnos, ali je dužan dokaze o ispunjavanju istih priložiti u roku od dvije godine od dana prijema u radni odnos.

U toku provjere fizičkih sposobnosti kandidati će biti testirani iz: brzine – trčanje na 60 metara, snaga – sklekovi, skočnost – skok u dalj iz mjesta i spretnost i okretnost – poligon.

Kandidati koji ispunjavaju opće uvjete iz ove odluke biti će testirani i iz oblasti iz fizike (svijet koji nas okružuje, mjere (dužine, površine, zapremine, mase, vremena, temperature), sastav materije, međudjelovanje sila, kretanje – kretanje i sila, gravitacija, težište, trenje, pritisak, energija, mehanizmi, toplotne pojave, električni naboji, električna energija, magnetno polje, magnetno polje i električna energija, talasi (valovi), svjetlost, prirodne strukture, geografije (uvod u geografiju), kosmos i kosmička tijela, orijentacija na površini zemlje, kretanje sunca i zemlje, prikaz zemljine površine na ravan, reljef zemlje i oblikovanje, atmosfera i procesi, sunčeva toplota, vrijeme i klima, hidrosfera, kopnene vode, biosfera, demografske oblasti, proizvodi ljudske djelatnosti na zemlji, historijski razvoj BiH, obilježja reljefa BiH, tlo biljni i životinjski svijet BiH, vode u BiH, prirodni resursi BiH, saobraćajna struktura BiH, engleskog jezika.

Kandidati koji budu ispunjavali uvjete a ne budu primljeni u radni odnos bit će stavljeni na rezervnu listu i ukoliko primljeni kandidati ne zadovolje na probnom radu, bit će primljeni kandidati sa rezervne liste.

Podsjećamo, u budžetu Kantona Sarajevo za 2022. godinu na poziciji Ministarstva unutrašnjih poslova KS planirana je nabavka helikoptera u vrijednosti 17 miliona KM, a za nabavku opreme je planirano više od 8 miliona KM piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79