Ko ne veže pojas, ko telefonira dok vozi? Stotine prekršaja u Banjaluci dnevno

Pametni sistem za detekciju i obavještenje o korišćenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona na Bulevaru srpske vojske u Banjaluci pušten je u rad 28. maja.

Od tada pa do 14. jula ukupno je zabilježio 26.887 prekršaja nevezivanja pojasa i korišćenja telefona prilikom upravljanja vozilom, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske za Mondo.

“Od ukupnog broja zabilježenih prekršaja evidentirano je 23.608 za prekršaj nevezivanja pojasa, dok je 3.279 prekršaja evidentirano za korišćenje telefona prilikom upravljanja vozilom”, podaci su MUP-a RS.

Sistem dnevno u prosjeku evidentira 492 prekršaja za nevezivanje pojasa i 68 prekršaja za korišćenje telefona prilikom upravljanja vozilom.

“Veći broj prekršaja se evidentira u toku radnog dana u odnosu na vikend, odnosno u prosjeku se radnim danom evidentira 521 za nevezivanje pojasa, odnosno 75 za korišćenje telefona, dok se vikendom u prosjeku evidentira 424 za nevezivanje pojasa, odnosno 50 za korišćenje telefona prilikom upravljanja vozilom”, navode u MUP-u.

Pametni sistem u Banjaluci, osim što automatski prepoznaje registraciju vozila, detekciju nekorišćenja sigurnosnog pojasa i korišćenje mobilnog telefona u vožnji, ima i fleš lampe koje služe za osvjetljenje vozila radi kvalitetnije fotografije i veće tačnosti.

Lampe blicaju na svako vozilo, a ne samo vozilo u prekršaju. Ukoliko pametna kamera evidentira da vozač ili suvozač nisu vezani ili ako vozač koristi mobilni telefon, na LED displeju se ispisuju registarske oznake vozila u prekršaju i upozorenje “Vežite pojas” i “Ne koristite mobilni telefon”.

Ovaj projekat MUP-a Republike Srpske izabran je kao jedan od deset najboljih u konkurenciji 58 prijavljenih projektnih ideja po projektu ”Inovacijski izazov – Banjaluka – grad budućnosti”, koji su zajednički pokrenuli UNDP i Grad Banjaluka, a koji je podržan od Ministarstva za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

“Namjera MUP-a Srpske je da se u oblasti bezbjednosti saobraćaja dostignu standardi razvijenih evropskih zemalja, u kojima je npr. korištenje sigurnosnog pojasa preko 93 odsto.

Prema našim saznanjima u BiH nije realizovan nijedan projekat iz oblasti bezbjednosti saobraćaja koji koristi napredne tehnologije kao što su vještačka inteligencija, deep learning i otvoreni podaci, a koje su primjenjene u ovom projektu MUP-a”, kažu u ovom ministarstvu.

Napominjemo, sistem vozače upozorava preventivno i za počinjeni prekršaj na ovoj lokaciji, vozači neće biti kažnjeni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79