Ko otima AMUS od autora: Pročitajte dopis potpisan od 125 autora!

Članovi skupštine Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) saopštili su da već tri godine nije održana regularna skupština AMUS-a, da su neregularno rukovodstvo, upravni odbor i direkcija AMUS-a privatizovali rad udruženja, te da se pod plaštom udruženja koje ima monopolistički položaj, kada je zaštita autorskih prava u pitanju, radi najlegalniji kriminal u državi.

“Iako smo kao članovi skupštine ovog udruženja u više navrata tražili zakazivanje skupštine AMUS-a na kojoj bi se izabralo novo rukovodstvo, ljudi koji se lažno predstavljaju kao predstavnici AMUS-a, jer im je odavno istekao mandat, ignorišu naše zahtjeve, a i takozvano novo rukovodstvo, koje je prihvatilo da upravlja udruzenjem, a isti nisu prihvaćeni od institucija BiH, kao i zahtjeve instituta za intelektualnu svojinu i ministarstva pravde BiH da se funkcionisanje AMUS-a svede u zakonsko i statutarno djelovanje. Takođe, isto nelegalno rukovodstvo sa neregularnom direkcijom AMUS-a izbjegava po statutu regularni zahtjev 125 članova AMUS-a za reviziju poslovanja. Sve se radi sa ciljem da se izbjegne i prikrije kriminal koji se mjeri milionskim iznosima”, saopšteno je.

Ističu da nelegalno rukovodstvo radi sve da bi AMUS izgubio licencu, jer bi na taj način gašenja AMUS-a kao pravnog lica, sav njihov kriminal otišao u prošlost i zaborav.

“Do gubljenja licence nije došlo isključivo zahvaljujući našem radu i komunikaciji sa Institutom i Ministarstvom pravde. Naša je zelja i namjera, da sačuvamo AMUS i izaberemo novo rukovodstvo na regularnoj Skupštini, koje će funkcionisati po zakonu i statutu asocijacije i na pravedan način vršiti raspodjelu prikupljenih sredstava, na osnovu zakona o autorskim pravima. Zbog toga pozivamo nadležne državne organe, prvenstveno SIPA-u i tužilaštvo, da pokrenu postupke jer im je dostavljeno već dovoljno materijala i dokaza koji govore o velikom kriminalu u AMUS-u. Pozivamo i institut da prisili upravni odbor u tehničkom mandatu da prihvati legalno, po statutu zatraženu reviziju poslovanja AMUS-a, kao i da im naloži da obustave sve nelegalne radnje oko isplata i bilo kakvih transakcija novca sa računa AMUS-a, jer ovlaštenim licima za potpis je istekao mandat, kao što se vidi u dopisu instituta od 03.2020. Takođe, tražimo od Ministarstva pravde BiH da naloži direkciji AMUS-a da obustavi sve radnje vezane za po statutu neregularnu elektronsku skupštinu, koju je Ministarstvo pravde već osporilo u dva navrata”, kažu članovi ove Asocijacije.

Ovo su osobe koje su tražile reviziju u AMUS-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79