Ko rješava svoje stambeno pitanje mogao bi imati do 15 hiljada maraka uštede

Ministarstvo financija i trezora Bosne i Hercegovine pokrenulo je inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodanu vrijednost s ciljem uvođenja poreskih olakšica za građane prilikom kupovine prve nekretnine.

Ministar Srđan Amidžić obrazložio je prijedlog koji bi omogućio povrat PDV-a na 40 četvornih metara stambenog prostora te dodatnih 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva.

“Pojednostavljeno, svako ko na ovaj način rješava svoje stambeno pitanje imao bi oko 14, 15 hiljada maraka uštede na 100 hiljada KM,” izjavio je Amidžić novinarima u Banjoj Luci.

Građani koji žele iskoristiti ove pogodnosti morat će putem javnog registra dokazati da nisu posjedovali nekretninu u vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjena Zakona.

Ministar Amidžić očekuje podršku svih političkih stranaka u BiH za ovu inicijativu, premda priznaje da će takve promjene rezultirati smanjenjem javnih prihoda.

Očekuje se mišljenje entitetskih vlada, a Amidžić procjenjuje da bi Republika Srpska izgubila oko 50 miliona maraka budžetskih prihoda godišnje. Ipak, vjeruje da bi taj iznos bio nadoknađen kroz potrošnju i povećanje ekonosmske aktivnosti.

Ovo podrazumijeva značajne promjene u poreskoj politici, a očekuje se da će se ova inicijativa detaljno razmotriti u zakonodavnom tijelu uz saradnju i podršku relevantnih političkih i ekonomskih aktera.Ovu inicijativu ranije je pokrenuo Milorad Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79