KO SDA: Građani Sarajeva ispred Covid-ambulanti čekaju po nekoliko sati, je li punjene džepova privatnim laboratorijima razlog?

Kantonalni odbor SDA Sarajevo izražava ozbiljnu zabrinutost zbog stanja haosa u kojem zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo dočekuje novi val pandemije koronavirusom.

– S povećanjem broja novozaraženih povećao se i broj pritužbi građana koji pred Covid-ambulantama čekaju po nekoliko sati. U dugačkim redovima pred punktovima za testiranje, na niskim temperaturama stoje građani svih dobi i uzrasta, a njihove muke produžuju višednevna čekanja na rezultate PCR testiranja. Zašto PCR testiranja ne provode domovi zdravlja i Opća bolnica? Je li punjenje džepova privatnim laboratorijama razlog lošeg i neučinkovitog tretmana Covid-pacijenata u KS? – pitaju iz KO SDA Sarajevo.

Beskorisni su, dodaju, i call-centri jer građani na taj način teško dobijaju ljekara i zakazuju testiranje ili pregled. Ne funkcioniraju, nastavljaju, ni brojevi namjenjeni za prijavu žalbi, čime vlast građanima poručuje da su bespomoćni i sami, a da njihov glas nema ko da čuje.

– Iako je osnivač i vlasnik sarajevske “Trojke” Elmedin Konaković u svim prilikama ranije problematizirao put pacijenta, nakon trogodišnje vladavine njegova vlast i njeno Ministarstvo zdravstva još nisu napravili protokol za novi val pandemije, niti su definisali put pacijenta. Ali su zato zakazali u promociji imunizacije, politički se razračunavali sa zdravstvenim ustanovama koje su izvan njihove odgovornosti, u tajnosti proveli vakcinaciju za svoje ministre, te zataškali slučaj preminule djevojčice Džene Gadžun – naveli su i dodali:

– Potpuno svjesni pogoršanja epidemiološke situacije, tražimo od Vlade KS da hitno smijeni kantonalnog premijera Edina Fortu, direktoricu JU Zavod za javno zdravstvo KS Aidu Pilav jer ne brine o djelatnosti ustanove koju predvodi, ministra zdravstva Harisa Vranića, direktora JU Domovi zdravlja KS Abela Baltića, pred čijim ustanovama ovih dana stoje dugački redovi izmučenih i poniženih ljudi. Tražimo i da Vlada KS raspusti Krizni štab čije odluke su zakašnjele, a mjere neučinkovite jer je na čelu tog štaba hirurg, a ne infektolog ili epidemiolog. Glavnom konstruktoru opasne vlasti i njegovim šegrtima iz koalicije koja ugrožava živote ljudi, poručujemo da nikako ne očekuju da građani Kantona Sarajevo umiru u tišini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79