Ko se krije iza “Balkanskog kartela” čiji su članovi uhapšeni zbog tone kokaina

Načelnik Policijske nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (PNUSKOK) Mario Kovač rekao je da je tzv. balkanski kartel obuhvata različite kriminalne grupe koje djeluju, odnosno potiču s područja država zapadnog Balkana, a specijalizovane su za prekookeansko krijumčarenje kokaina.

“One su fluidne, vrlo prilagodljive, organizuju se koji put i ad hok, udružuju, imaju uporišta u većim evropskim morskim lukama, imaju dobre veze u državama Južne Amerike, odakle i nabavljaju kokain”, rekao je Kovač za HRT.

Španska obalska straža je na Kanarskim ostrvima presrela jedrilicu koja je plovila pod hrvatskom zastavom. U njoj je pronađena gotovo tona kokaina koji bi u uličnoj prodaji vrijedio više od 40 miliona eura. Na brodu su bila tri hrvatska državljanina za koje se pretpostavlja da su dio tzv. balkanskog kartela.

Objavljen video akcije: I pripadnici bh. policije učestvovali u zapljeni kokaina “balkanskog kartela” na Kanarima

Kovač je naveo da je zaplijenjena droga namijenjena, prije svega, španskom i francuskom tržištu, ali se kroz ulaz u njihove luke droga rastura u sve zapadnoevropske države.

“Na kraju krajeva, s obzirom na to da su počinioci bili s područja Hrvatske, sigurno je jedan manji dio te droge završio i na hrvatskom narko-tržištu”, rekao je Kovač.

U međunarodnoj akciji “Falkuša” učestvovale su i policijske snage iz Bosne i Hercegovine prenosi Klix.

MUP-ova akcija: Tri Hrvata su uhićena na Kanarima, u jedrilici krijumčarili tonu kokaina

MUP-ova akcija: Tri Hrvata su uhićena na Kanarima, u jedrilici krijumčarili tonu kokaina

Gepostet von Crna Kronika Hrvatska am Samstag, 12. September 2020

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79