Ko sljedeći ide u Tužilaštvo BiH zbog afere “Ikona”?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine aktivno radi na predmetu „Ikona“ kako bi se do kraja rasvijetlilo je li ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovu prošle godine ukradena i radi li se o nacionalnom blagu Ukrajine.

Bliski saradnici

Postupajuća tužiteljica u ovom predmetu je Bojana Jovović, a prema informacijama „Avaza“, do sada je saslušano nekoliko svjedoka u ovoj pravosudnoj instituciji.

Nedavno su iskaze u Tužilaštvu BiH dali i ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija, koji je ikonu vratio u Sarajevo i predao je u kabinet Dodika u Istočnom Sarajevu. On je iskaz dao u svojstvu svjedoka, kao i Dodik prekjučer u ovoj pravosudnoj instituciji.

Osim Dodika i Samardžije, saslušani su i Dodikovi bliski saradnici, koji su bili direktno uključeni u protokol posjete Lavrova BiH. Na okolnosti posjete Lavrova uskoro će iskaz dati i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Tek od iskaza svih svjedoka zavisit će ima li Tužilaštvo BiH osnova za daljnje postupanje, pogotovo što Ukrajina putem Interpola još ne potražuje ikonu.

Za sada se sve svelo na medijske izvještaje i navode pojedinih ministara i ambasadora iz Ukrajine zbog pečata koji se nalazi na ikoni.

Ukrajina tvrdi da je riječ o ikoni staroj 300 godina koja je ukradena u Lugansku, ali, kako saznajemo, još nije ponudila konkretne dokaze.

Dokaze nije ponudio ni ambasador ove zemlje u BiH i Hrvatskoj Vasilj Kirilič, koji se susreo u Sarajevu s Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH, i Gordanom Tadić, glavnom državnom tužiteljicom.

Policijski kanali

Sve što je Kirilič zatražio jeste da se ikona izuzme i vještači. Ali ključan je potez Interpola, koji bi, da je ikona ukradena, to morao evidentirati po prijavi institucija Ukrajine.

Za sada se ova policijska agencija, putem policijskih kanala u BiH, nije oglašavala. Tužilaštvo čeka i zamolbu za postupanje putem međunarodne pomoći i odgovore iz Ukrajine.

Koliko zaista košta

Iako se navodi da je ikona vrijedna nekoliko miliona eura, iz Dodikovog kabineta tvrde drugačije. Kažu da je riječ o porodičnoj ikoni i da košta od 100 do 200 eura.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79