Ko su Bošnjaci koji su dozvolili da na teritoriji države Bosne i Hercegovine započne “Trka kroz Srbiju”?

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine vješto je u saopćenju za javnost dostavljenom medijima u subotu izbjeglo navesti kako su državni ministri odobrili da se kroz teritoriju Bosne i Hercegovine, tačnije bh. entitet RS, održi trka pod nazivom “Trka kroz Srbiju”. Svima je jasno da je RS samo jedna od administrativnih jedinica u sastavu Bosne i Hercegovine i da trke kroz bh. entitet RS nikako ne mogu biti “Trke kroz Srbiju”, piše PRESS.

Jubilarna 60. međunarodna biciklistička “Trka kroz Srbiju” počela je danas u Istočnom Sarajevu predstavljanjem takmičara, a sutra sa Jahorine startuju sa prvom etapom utrke.

Trka će imati tri etape, a takmičari će ukupno preći 450 kilometara vozeći se kroz bh. entitet RS i Republiku Srbiju, odnosno kroz Istočno Sarajevo, Jahorinu, Pale, Romaniju, Višegrad pa zatim do Zlatibora i dalje kroz Mionicu, Požarevac, Beograd, Zrenjanin i Novi Sad.

Održavanje “Trka kroz Srbiju” u Bosni i Hercegovini omogućilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. A za to su glasali i svi ministri iz reda bošnjačkog naroda, odnosno ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Šta više, predlagač ove tačke dnevnog reda bio je upravo ministar Cikotić na čiji je zahtjev predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija telefonskim putem “postrojio” državne ministre i zatražio da usvoje Odluku o davanju posebne dozvole strancima za ulazak i boravak u BiH.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH medijima je dostavljeno saopćenje za javnost u kojem se niti u jednoj rečenici ne spominje naziv trke, već se navodi kako je data “posebna dozvola strancima – natjecateljima Međunarodne biciklističke trke Beograd – Banja Luka za ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, radi sudjelovanja u ovoj biciklističkoj trci”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79