Ko su kumovi koji su na američkoj listi sankcija bliski SNS-u?

Ko su kumovi koji su na američkoj listi sankcija bliski SNS-u?


 

Pojedini srbijanski mediji tvrde da su Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji su među posljednjima kojima su Sjedinjene Američke Države izrekle sankcije, bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) Aleksandra Vučića.
Prema pisanju portala Nova.rs, Veselinović i Radoičić su kumovi te su više puta povezivani s teškim krivičnim djelima, ali nikada nisu osuđeni. Predsjednik Srbije Vučić demantuje da je povezan s njima.

Veselinović, kojeg je američko Ministarstvo finansija (US Department of the Treasury) istaklo kao “notorno koruptivnu ličnost”, je nekoliko puta hapšen zbog različitih krivičnih djela.

Dovodi se u vezu s ubistvima, trgovinom narkoticima, krađom automobila i kamiona, podizanjem barikada na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak te nezakonitom eksploatacijom šljunka.

Bili angažovani na unosnim poslovima

Prema pisanju Mreže za izvještavanje o kriminalu i korupciji (KRIK), prihodi dvije kompanije Veselinovića i Radoičića u 2019. iznosili su 63 miliona eura. Oni su vlasnici i firmi Inkop, koji je podizvođač u gradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca, i Granti Peščar.

Kako izvještava Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Inkop je kao podizvođač firme Energoprojekt niskogradnja bio angažovan na gradnji autoputa Koridor 11. Kineska firma Shandong je za gradnju angažovala Energoprojekt. Granit Peščar je bio uključen u gradnju navedenog koridora. Od Granit Peščara je nabavljan građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda.

Duže se špekuliše da je Zvonko Veselinović u bliskim odnosima s bratom Aleksandra Vučića, Andrejem. KRIK je objavio i fotografiju iz 2015. na kojima se vide Veselinović i Andrej Vučić dok su boravili u restoranu na Kopaoniku.

BIRN je objavio fotografiju, selfi koji je Veselinović fotografisao s Andrejem Vučićem tokom predizborne kampanje SNS-a 2014. u prostorijama reklamne agencije Invictus Media.

Sigurno-obavještajna služba Srbije (BIA) i policija su Veselinovića označili kao vođu grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, zelenašenjem, reketarenjem i pranjem novca.

Ubistvo Olivera Ivanovića

Nova.rs podsjeća da se Milan Radoičić sumnjičio da se nalazio na čelu kriminalne grupe koja je organizovala i izvršila ubistvo jednog od vođa kosovskih Srba Olivera Ivanovića. Istragom je bio obuhvaćen i njegov kum Veselinović.

Potjernica za Radoičićem na Kosovu je podignuta krajem 2018., i to poslije neuspješnog pokušaja da ga uhapsi. Međutim, Osnovni sud u Prištini je iznenada povukao potjernicu. Radoičić je nekoliko mjeseci poslije Ivanovićevog ubistva postao potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu.

Podsjećamo, iz Ministarstva finansija SAD-a danas su saopćili koje pojedince i kompanije iz Srbije, sa Kosova, Hrvatske i Bugarske će sankcionisati zbog nezakonitih aktivnosti.

Već nekoliko mjeseci američka administracija najavljuje sankcionisanje pojedinaca i organizacija na Zapadnom Balkanu. Očekuje se da će uskoro biti sankcionisani osobe i kolektivi iz Bosne i Hercegovine piše Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija