Ko su najbogatiji političari u BiH? – Nisu ni Dodik, ni Izetbegović, ni Čović

Platama naših političara mogu pozavidjeti poslanici u parlamentima nekih mnogo razvijenijih zemalja.

Najbogatiji političari

A znamo li ko su najbogatiji?

Nisu ni Dodik, ni Izetbegović, ni Čović, makar na papiru, najbogatiji političari u zemlji. Ipak 20 parlamentaraca u aktuelnom mandatu su milioneri.

Prednjače članovi SDA, na vrhu liste su Azmir Husić, Suad Kaknjo i Elmedin Voloder. Lider SBB-a Fahrudin Radončić, uz predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, makar po imovinskom kartonu najbogatiji su čelni ljudi stranaka. Opozicione bogataše u Republici Srpskoj predvodi drugi čovjek SDS-a Milan Radović. Najbogatiji ministar u Savjetu ministara je Vojin Mitrović. Ima li ko od njih nekretninu u Dubaiju?

Pitanje je posebno aktuelizovano otkada je norveški istraživački portal e24 objavio da čak 68 državljana Bosne i Hercegovine ima 105 nekretnina u Dubaiju-ukupne vrijednosti od 27 miliona dolara.Svi vole Persijski zaliv, ali prosječan stanovnik BIH ga uglavnom gleda na slikama.U Transparency Internationalu kažu da mi čak nemamo mehanizme da provjerimo istinitost u imovinskim kartonima, a kamoli da postoji dobra volja za provjerom bogatstva u Dubaiju ili pak bilo gdje na planeti.

“Mehanizmi za provjeru vlasništva u drugim državama se mogu provjeravati putem nekih obavještajnih ili policijskih struktura, a njima opet komanduju političari, ministri kojima nije u interesu da se to zna. To su dugotrajni, naporni procesi. To bi se moglo planski otkrivati za određena lica, nažalost ne bi moglo za sva izabrana lica zbog velikog broja izabranih funkcionera, pogotovo ne pravovremeno. Mi smo se zalagali za izmjene zakona i formiranje komisija nezavisnih koje bi se bavile isključivo imovinskih kartona, dakle koliko je prijavljeno istinito…”, kazao je Damjan Ožegović, viši istraživač Transparency international Bosne i Hercegovine piše N1.

Nikola Špirić jedini je među poslanicima i delegatima čija je neto plata prelazila 5.000 KM i u prva dva mjeseca ove godine iz budžeta mu je samo po tom osnovu isplaćivano 5.033 KM. Nakon što je primio otpremninu u mjesecu martu u iznosu od 29.797 KM, dobio je nešto manju platu od 4.818 KM. Špirić prima i topli obrok koji je u prva tri mjeseca ove godine iznosio 120 KM te naknadu za odvojen život za koji je u januaru dobio 242.84 KM, a u drugom i trećem mjesecu po 300 KM, te paušal koji je sa 713,54 KM umanjen u martu na 682 KM. U mjesecu martu ovom SNSD-ovom kadru isplaćeno je 35.730 KM.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79