Ko su osobe protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u slučaju “Dženan Memić”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je podiglo optužnicu protiv pet osoba u slučaju “Dženan Memić”. Prema saopćenju, optužnica je podignuta protiv Alise Ramić, Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Muamera Ožegovića i Josipa Barića.

Prema informacijama iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine, optužbe protiv pet osoba dokazivat će se pozivanjem 88 svjedoka kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Također, navedeno je kako se optužnica odnosi na okolnosti ubistva Dženana Memića koje se dogodilo na području Ilidže u februaru 2016. godine.

Ko su i za šta se terete optuženi u slučaju “Dženan Memić”

Prvooptuženi Zijad Mutap, koji je ujedno i otac Alise Ramić, bivše djevojke Dženana Memića, prema optužnici Tužilaštva BiH tereti se da je organizator kriminalne grupe, a na teret mu se prije svega stavlja ometanje istrage u slučaju “Memić”.

Mutap je uhapšen početkom februara ove godine, a na teret mu se stavlja djelo prikrivanja dokaza te poduzimanja radnji s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Prema navodima optužnice, po prethodnom dogovoru, optuženi Zijad Mutap je ostvarivao kontakte s više osoba, među kojima i optuženima, koji su osobno, kao i u dogovoru s njim i njegovim uputama, u cilju prikrivanja počinilaca i načina stradanja Memića, počinili nezakonite radnje.

Optužnica u slučaju “Dženan Memić” podignuta je i protiv Alise Ramić, bivše djevojke Dženana Memića koja je kobne noći bila s Memićem te prema navodima tužilaštva predstavlja “ključnog” svjedoka u ovom slučaju.

Međutim, od početka slučaja “Dženan Memić”, Ramić, koja je i sama zadobila povrede kada i Memić, je više puta naglašavala kako se ne može sjetiti ključnih detalja iz noći u kojoj se desilo ubistvo.

Ipak, polovinom juna ove godine, Ramić je uhapšena, a tokom ročišta, tužilac Hasanspahić je podsjetio da je Ramić primljena na Urgentni centar UKCS-a u noći sa 8. na 9. februar 2016. Referirajući se na iskaz ljekarke, tada je utvrđeno da je svjesna, komunikativna i orijentisana.

S druge strane, odbrana Alise Ramić više puta je tvrdila kako odbranu zasnivaju na medicinskim dokumentima iz kojih se može vidjeti kako je Ramić tada imala amneziju koja je nastala od posljedica udarca.

Treća osoba protiv koje je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu jeste Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Dupovac je bio prvi koji je razgovarao s ocem stradalog Dženana Murizom Memićem i pritom mu otkrio informacije o smrti njegovog sina, a koje nisu službeno zabilježene.

Između ostalog, Dupovac se tereti i za prikrivanje, odnosno podmetanje dokaza.

Kao primjer podmetanja dokaza istaknuto je, podmetanje automobila Renault Clio kao auta kojim je počinjena saobraćajna nesreća kako je na početku vođena istraga u slučaju Memić, a za šta su Dupovac i Mutap dali novac.

Kao primjer izuzimanja dokaza, tj. da dokaz nije dat MUP-u KS, naveo je krvavu majicu Alise Ramić koja se nalazila na Univezitetsko-kliničkom centru Sarajevo (UKCS). Tužilac Hasanspahić je kao odgovornog za prethodno učinjeno naveo upravo Dupovca.

Muamer Ožegović, također jedna od osoba iz optužnice Tužilaštva BiH, kobne noći kada se dogodilo ubistvo Dženana Memića radio je kao recepcioner ilidžanskog hotela Crystal Muamer Ožegović.

Za Ožegovića, Tužilaštvo BiH tvrdi da je sakrio CD-ove na kojima su bili snimci s nadzornih kamera iz 8., 9. i 10. februara 2016., a koji su mogli poslužiti u rasvjetljavanju cijelog slučaja “Dženan Memić”.

S druge strane, Ožegovićeva odbrana naglasila je na ročištu kako Ožegović nije bio stručno osposobljen za upravljanje videonadzorom, tj. za brisanje i uduplavanje snimaka. Ovu tvrdnju tužilaštva su nazvali “paušalnom”, te je konstatovano da je policija trebala od agencije MiddlePoint, koja vrši nadzor u hotelu, tražiti snimke. Prema navodima odbrane, to nije učinjeno.

Posljednji sa liste protiv kojeg je podignuta optužnica u slučaju “Dženan Memić” jeste službenik MUP-a Kantona Sarajevo Josip Barić.

Barić je policajac koji je ispitujući jedinog svjedoka u predmetu “Dženan Memić”, a to je bivša Dženanova djevojka Alisa Ramić, u dva navrata na sasvim različit način opisao njenu izjavu, što je, prema navodim Tužilaštva, istragu u ovom slučaju odvelo u potpuno drugom smjeru.

Govoreći o Josipu Bariću, advokat porodice Memić Ifet Feraget rekao je da je to policajac koji je u istrazi učestvovao od samog početka.

“To je neko ko je uzeo izjavu od Alise Mutap, a koja je davala različite izjave. Jednu je izjavu uzeo 9. februara 2016. godine ispred KUM-a, kada je rekla da ih je udario auto velikom brzinom, a u svojoj službenoj zabilješci 10. marta rekao je da mu je ona rekla da ih je možda napao neko ko je bio sakriven iza drveta. Kad mu je to rekla, da li mu je prvi put još rekla da ih je neko napao sakriven iza drveta, to će istraga utvrditi, ili se on kasno prisjetio šta mu je rekla”, kazao je Feraget.

Josip Barić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Josip Barić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ističe i vrlo važnu stvar, a to je da Barić nije izuzeo sve dokaze iz tog postupka.

“On je taj koji je morao izuzeti Alisin džemper s tragovima krvi, on zna zašto ga nije izuzeo. Ja isto znam što je to uradio, ali to ne mogu reći. Isto kao što znam zašto je izbrisan snimak s hotela Kristal i što nisu izuzete bokserice Davida Dragičevića. I onda neki kažu to nije bitno. Ono što nestane i što se uništi je najvažnije i najbitnije”, zaključio je Feraget u nedavnom razgovoru za Klix.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79