Ko su Ultrasi iz Mostara: Godinama vrše teror po Hercegovini

Nakon sinoćnjeg divljanja pripadnika navijača Zrinjskog u Mostaru je uhapšeno 10 osumnjičenih, dok je jedna osoba teško povrijeđena i nalazi se u SKB Mostar.

Radi se navijačkoj skupini Ultras čiji pripadnici su poznati po huliganstvu. Oni su se u naselju Donja Mahala sukobili sa nekoliko mještana i nekolicinom pripadnika Veležove navijačke grupe Red Army. U rušilačkom pohodu huligani su napali stanovnike naselja Donja Mahala i demolirali su nekoliko poslovnih prostora.

Ultras je navijačka skupina iz Mostara. Službeno, Klub navijača Ultras-Zrinjski utemeljen je u martu 1998. godine, kad je po Zakonu o udruživanju građana upisan u Registar udruga građana pri Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a kao nerigistrirana navijačka skupina postoje od 1994. godine. Navijaju za sve odjele sportskog društva Zrinjski no ponajviše prate njegov nogometni odjel, Ime su dobili 1998. godine, 6 godina nakon što je obnovljen rad Zrinjskog.

Službena pjesma Ultrasa, navijača HŠK Zrinjski Mostar, je “Gori brate”, a svoj klub bodre sa tribine – Stajanja. Boje koje Ultrasi koriste na transparentima i tribini su crna, bijela i crvena.

Huliganizam je svoje korijene pustio u Engleskoj, a kasnije je polako zahvatio cijelu Europu, odnosno gotovo cijeli navijački svijet. Nije poštedio ni Bosnu i Hercegovinu, kao ni navijače Zrinjskog. Zasigurno da je HŠK Zrinjski Mostar jedan od klubova u BiH koji je dao gotovo najviše novca radi ispada njegovih navijača.

U Prvoj nogometnoj ligi Herceg Bosne koja se igrala do 2000. godine, zabilježeno je više incidenata od strane onih najžešćih navijača Zrinjskog. U to vrijeme najrizičnija utakmica smatrala se Zrinjski – NK Široki Brijeg jer se stvorilo veliko neprijateljstvo između Ultrasa i navijača Širokog Brijega “Škripara”. Najviše incidenata je zabilježeno na košarkaškim utakmicama ova dva kluba. Osim tih bilježe se i manji incidenti u Orašju i Gabeli sa lokalnim simpatizerima.

Početkom zajedničke lige česti bilježe se incidenti sa navijačima sarajevskih klubova, a u vrijeme igranja Gradskog derbija u gradu je vladalo opsadno stanje.

Zrinjski je u više navrata plaćao velike kazne radi svojih navijača. Posebice treba izdvojiti huligansko ponašanje Ultrasa na utakmici u Širokom Brijegu 2000. godine, kada su gotovo do temelja srušili južnu tribinu stadiona Pecara.

Osim gore navedenog, dosta incidenata bilo je na Gradskom derbiju iste te godine između Zrinjskog i Veleža, kada je sa zadnjim sučevim zviždukom veća grupa utrčala u teren. Neki u želji da skinu dres voljenog kluba sa nekog od igrača, a neki da se obračunaju sa igračima Veleža. Uz pribranost policije, ali i dobar odnos pojedinih igrača Zrinjskog, koji su stali u obranu svojih kolega iz Veleža do većih i ozbiljnih posljedica nije došlo.

Travnjak i istočna tribina (Stajanje) Stadiona HŠK Zrinjski

Česti su i slučajevi dočekivanja pojedinih navijačkih grupa posebice kada se radi o navijačkim grupama iz glavnog grada, koji najčešće zadnjih godina dolaze u pratnji velikog broja policajaca.

Novi VIDEO iz Mostara: Huligani koristili palice, kamenje, komade drveta i pirotehničkih sredstava

 

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić oglasio se u nedjelju priopćenjem za javnost u kojem je osudio nerede koji su se dogodili nešto prije ponoći u Mostaru, a u kojima je sudjelovalo više osoba, huligana.

-Ovim putem upućujem oštre riječi osude nakon sinoćnjeg divljanja huligana i napad na privatnu imovinu i građane koji se dogodio u naselju Donja Mahala. Posebno što se napad dogodio za vrijeme trajanja policijskog sata. Od pripadnika MUP-a tražimo da u što kraćem roku javnosti predoči detaljno izviješće o sinoćnjim neredima, a da se svi vinovnici procesuiraju i primjereno kazne – stoji u saopćenju gradonačelnika Mostara u povodu sinoćnjih nereda.

On je istodobno izrazio uvjerenje kako se ovakve slike iz Mostara više neće ponavljati.

Dok se 2015. godine na Stadionu pod Bijelim brijegom odigravala utakmica juniorskih timova reprezentacija Bosne i Hercegovine i Ukrajine, visoko na tribinama grupa gledalaca istaknula je transparent na kojem su grb “Azova”, ukrajinske vojne jedinice koja ratuje protiv proruskih snaga na istoku zemlje i koja je godinama u svoje redove privlačila ultradesničare, i grb Nezavisne Države Hrvatske (NDH), u kojoj su tokom 40-ih godina prošlog stoljeća bili usvojeni rasistički zakoni u stilu nacista, te progonjeni Srbi, Jevreji, Romi i drugi.

Takvu zastavu ranije su isticali i dobrovoljci iz Hrvatske koji su otišli na ukrajinsko ratište.

Fotografija lošije kvalitete kružila je forumima sportskih i navijačkih “Ultras” portala, ali se iz nje nije moglo vidjeti ko su osobe koje su zastavu podigle i uz nju salutirale podignutom rukom s dlanovima ispruženim i otvorenim prema naprijed.

Dvije godine nakon utakmice u Mostaru, zastave “Azova” su u oktobru 2017. na svom profilu na Facebooku pokazala dvojica navijača HŠK-a “Zrinjski”. Oni su pred odigravanje gostujuće utakmice reprezentacije Hrvatske s reprezentacijom Ukrajine na društvenim mrežama objavili fotografiju s natpisom “Put za bijelu Hrvatsku”, naznačavajući da borave u Ukrajini. U komentarima fotografije objavili su dodatne dvije fotografije iz poznatog puba u Kijevu na čijim zidovima je okačen grb “Azova”. Na jednom od grbova iscrtana su dva simbola desničarskih organizacija – Wolfsangel i Black Sun.

Simbol sa utakmice iz Mostara i onaj koji ističe grupa “Skinheads Mostar” varijacija je simbola Wolfsangel, potvrdio je Feldman za BIRN BiH. Ovaj simbol je korišten u nacističkoj Njemačkoj i prisvojen je od brojnih SS divizija, te je danas, kako kaže Feldman, “dobro poznat simbol krajnje desnice”.

Pub koji su posjetili navijači “Zrinjskog” tokom svog boravka u Ukrajini najmanje jednom je posjetio i Denis Šeler. On se tokom 2014. godine kao dobrovoljac iz Hrvatske priključio “Azovu” u borbi protiv proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Na jednoj od fotografija postavljenih na Facebooku, Ferenc na ovom turniru stoji ispred gola s navijačima koji nose natpis “SH-MO”, dok jedan od njih salutira. Majicu s tim natpisom nosio je 2015. godine i jedan od navijača na tribinama Stadiona pod Bijelim brijegom.

Iz Ministarstva odbrane BiH su na upit o tome da li provjeravaju društvene mreže pripadnika Oružanih snaga, te da li su uočili da je neko pripadnik desničarskih grupa, odgovorili kako se proces sigurnosnih provjera u Ministarstvu i Oružanim snagama vrši na osnovu popunjavanja upitnika koji sadrži pitanje o tome da li je pripadnik bio član ili imao saradnju sa organizacijama ili pojedincima koji se bave kriminalom, zagovaraju terorizam ili druge protuustavne načine promjene ustavnog poretka BiH, pri čemu provjera društvenih mreža nije područje djelovanja niti primarni predmet interesiranja Oružanih snaga.

“Samo jako, samo Zrinjski”

“Ovaj trend je evidentan u BiH, s borbama između grupa ‘Ultrasa’, uglavnom podijeljenih po etničkim linijama… U brojnim slučajevima nasilje je eskaliralo, pogoršavajući naslijeđe sukoba”, navodi Testa, pri čemu pojašnjava kako tenzije između navijača u BiH postoje u gradovima s mješovitim stanovništvom, navodeći pritom Mostar kao primjer gdje su suparnici navijači klubova “Velež” i “Zrinjski”.

“Ja sam navijač ‘Zrinjskog’ od samih početaka, od kad nam se klub ponovo obnovio pošto je bio zabranjen. Od ’94., kad smo nastali kao grupa, nas je tu, u vihoru rata, jedno deset-petnaest oformilo navijačku skupinu. Tada smo se zvali ‘Zrinjevci’, da bismo kasnije preimenovali u ‘Ultras’. To predstavlja meni sve u životu. ‘Zrinjski’ mi predstavlja sve”, kaže Vlado Savić jedan od osnivača navijačke skupine “Ultras Zrinjski”, koji kaže kako su “‘Ultrasi’ posebna vrsta ljubavi prema klubu”.

“Biti ‘Ultras’ predstavlja vjernost, odanost, ljubav prema klubu – znači, sve za klub”, kaže Savić.

Kako je kazao, navijači HŠK-a “Zrinjski” nastupaju pod parolom “Samo jako, samo Zrinjski”, desno su orijentisani i žive za Herceg-Bosnu.

On ne podržava crtanje ultradesničarskih grafita i smatra da to radi grupa klinaca, ali u njegovom domu u Mostaru – gdje su novinari BIRN-a BiH s njim razgovarali jer se nalazi u kućnom pritvoru od godinu i po zbog oružane pljačke kladionice – na jednoj od fotografija s prijateljem, i on drži ruku podignutu i salutira sa otvorenim dlanom.

Zahvala navijačima za podršku, ali ne i kazne

Nogometni klub “Zrinjski” imao je probleme zbog svojih navijača. Tokom prethodnih skoro šest godina, Nogometni savez BiH je kaznio “Zrinjski” sa skoro 200.000 konvertibilnih maraka (KM). Kazne su bile zbog propusta u organizaciji utakmice, upotrebe veće količine pirotehničkih sredstava od strane navijača, isticanja političkih poruka i upotrebe megafona.

Kako kaže Savić, transparente na utakmicama i probleme zbog kojih se “Zrinjski” kažnjava ne postavljaju navijači iz skupine “Ultras”, već pojedinci sa strane. Isto pojašnjenje Savić ima i za brojne grafite postavljene u centru Mostara.

“Momci koji su zaduženi za grafite, oni nemaju veze s tim, to vam dođe neko sa strane i namjerno to uradi da nas ocrni, da nas oblate”, kaže Savić dodajući kako u njegovom kvartu nema niti jedan nacistički znak.

U BiH ne postoji zakon koji zabranjuje isticanje neonacističkih simbola, ali je izazivanje ili raspirivanje rasne mržnje krivično djelo kažnjivo zatvorom piše Birn.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79