Ko su žene i udovice koje iz Sirije stižu u BiH

Do kraja sedmice u BiH iz Sirije bi, ako ne bude neplaniranih dešavanja, na Sarajevski aerodrom trebalo sletjeti 35 bh. državljana, među kojima je sedam žena i 16 djece, nezvanični su podaci „Avaza“ dobiveni od sigurnosnih agencija.

Tvrdnje ministra

U ovoj grupi je i devet pripadnika Islamske države (ISIL), koji su se borili za ovu terorističku organizaciju nepune četiri godine. Oni su u BiH trebali stići u oktobru, ali je dolazak odgođen nakon napada Turske na kurdske položaje. Među njima su i Abdulah Čurt, ali i Jasmin Keserović.

Kada su u pitanju žene i djeca, u Ministarstvu sigurnosti BiH tvrde da ne znaju njihova imena. Ministar Dragan Mektić, tvrdi da u Sarajevo slijeću u subotu i da će trogodišnje dijete koje je ostalo bez roditelja i braće prihvatiti djed i baka u Sarajevu, za koje je izvršena provjera.

Prema informacijama „Avaza“, provjerava se je li jedno dijete, koje je u Siriji ostalo također siroče, a na spisku je za deportaciju, uopće preživjelo napade.

Iako se o spisku žena ne govori, prema nezvaničnim podacima „Avaza“, u Sarajevo bi mogla sletjeli Adela Dolamić s troje djece. Njen suprug Nermin Jahić nastradao je u Siriji prije dvije i po godine. Ona se otad nalazi u kampu El-Roj.

Njena sestra Alema, koja dvije godine na sve načine pokušava da vrati sestru, kazala je za „Avaz“ da se jučer raspitivala o povratnicima, ali da joj niko ništa nije želio reći.

– Ako ih bude Turska deportirala, moja sestra je onda sigurno na spisku. Ne znam, vidjet ćemo. Želja mi je da zagrlim njenu djecu i nju. Država je ranije trebala pomoći da se svi vrate – kaže nam Alema.

Šta zna Tužilaštvo

Na spisku žena je i navodna supruga Ibre Ćufurovića Amina Kečo s dvoje maloljetne djece, ali i Muamera Muhamedagić iz Cazina s četvero djece. I Muhamedagić je u Siriji ostala udovica.

Informaciju o povratku Ćufurovićeve supruge nedavno je najavilo i Tužilaštvo BiH, s obzirom na to da mu se sudi za pridruživanje ISIL-u.

On je jedini do sada deportirani bh. državljanin.

Majka i kćerka u zarobljeništvu

Prema informacijama sigurnosnih agencija, u Siriji se nalaze i Meliha Delić, Aida Kobić, Ćazima Hodžić, Selma Sultanović, Fata Fuško-Hodžić, Emina Džinić, Emina, Sabina i Azemina Sinanović te Edina Mulalić.

U zarobljeništvu su i Mela Horić, Almedina Mujčinović i njena majka Fatima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79