Ko treba privilegiju plaćenog odvojenog života

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je predložilo izmjene Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH, ali zahtjev za razmatranje ovog prijedloga po hitnom postupku nije dobio potrebnu entitetsku većinu glasova u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Umjesto toga, prijedlog zakona je upućen na usuglašavanje Kolegiju ovog doma.

Ministar pravde BiH, Davor Bunoza, obrazložio je zahtjev za hitnim postupkom ističući da se radi o jednostavnim dopunama koje provode odluku Ustavnog suda BiH. Međutim, neki zastupnici su osporili ovaj zahtjev, tvrdeći da bi usvajanje zakona otvorilo niz zahtjeva zaposlenih u institucijama BiH za izjednačavanjem s njihovim nadređenima.

Predložene izmjene zakona uključuju ujednačavanje prava na troškove smještaja i naknade za odvojeni život stručnog osoblja u pravosudnim institucijama s nosiocima pravosudnih funkcija, kao i uvođenje naknade za obavezno dežurstvo ili pripravnost za rad sucima i tužiteljima. Visina, uslovi i način ostvarivanja ove naknade bi bili definirani posebnom odlukom Vijeća ministara.

Iako su neki zastupnici podržali zahtjev za hitnim postupkom, većina se složila da predložene dopune nisu toliko jednostavne da bi se mogle usvojiti u jednom čitanju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79