Ko troši novac, a ne usvaja budžet institucija BiH?

Nijedan budžet institucija Bosne i Hercegovine u protekle tri godine nije donesen na vrijeme. Već je polovina godine, a institucije su i dalje na privremenom finansiranju. Gdje je zastoj, zašto se ne usvaja budžet i kakve su posljedice neusvajanja?

Šesti mjesec, bliže se godišnji odmori, ali se ne ispunjavaju politička obećanja. Hoćemo li prije dočekati odlazak političara na odmor ili usvajanje budžeta institucija BiH? Vijeće ministara obavilo je svoj dio posla, potvrđuje predsjedavajući.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

“Ja se nadam da će se budžet uskoro naći na sjednici predsjedništva, i da će ući u parlamentarnu proceduru jer uvijek je potrebno neko vrijeme da se to završi.”

Nakon Vijeća ministara, čeka se zeleno svjetlo Predsjedništva BiH. Očigledno – na toj adresi je zastoj.

DUŠANKA MAJKIĆ, delegat u Domu naroda PSBiH (SNSD)

“Prema zadnjoj informaciji koju sam imala, predsjedavajući, gospodin Dodik, je pozvao druga dva člana Predsjedništva koji se nisu odazvali.”

Na izjavu Majkić, član Predsjedništva BiH Komšić oštro je reagovao.

ŽELJKO KOMŠIĆ, član Predsjedništva BiH

“Konstatacija gospođe Majkić je u potpunosti netačna. Dodik kao predsjedavajući još nije zakazao sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj se treba usvojiti budžet i već mjesecima odbija da to uradi, odnosno da radi svoj posao”.

I član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović negira tvrdnje Dušanke Majkić. Očekuje i traži od Dodika da zakaže sjednicu u skladu s Poslovnikom kako bi se usvojio budžet. I dok se predsjedavajući Predsjedništva ne oglašava, Džaferović pojašnjava koja je šteta u ovom slučaju.

ŠEFIK DŽAFEROVIĆ, član Predsjedništva BiH

“Nanosi se šteta svim onim projektima, koji su trebali da budu realizirani na osnovu budžeta i trpe svi u Bosni i Hercegovini.”

Iz ekonomskog ugla, posljedice se mjere u stotinama miliona maraka.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomista

“Najveću cijenu navedenog plaćaju građani Bosne i Hercegovine, i svakako privrednici, koji prije svega imaju potrebu za dobrom infrastrukturom, putnom ili bilo kakvom drugom.”

Šta o neusvajanju budžeta kažu i državni parlamentarci?

ASIM SARAJLIĆ, delegat u Domu naroda PSBiH (SDA)

“Kako je usvojen ovaj dokument na Komisiji za saradnju s NATO-om, nadam se da će u duhu toga Vijeće ministara postupati i da će se uz taj dokument vrlo brzo u parlamentu pojaviti i onaj dokument koji se zove budžet za 2021. godinu.”

MARINA PENDEŠ, delegat u Domu naroda PSBiH (HDZ)

“U kojoj je sada fazi, ja očekujem da bi to uskoro trebalo biti usvojeno. Jer nam je svima u interesu.”

DŽENAN ĐONLAGIĆ, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (DF)

“Po meni jedini izlaz da institucije bih dobiju utvrđen priejdlog budžeta za 2021. jeste rotacija na mjesto predsjedavajućeg koja će se po rasporedu, ja mislim, desiti u 7. mjesecu.”

DAMIR ARNAUT, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (Naša stranka)

“U Predsjedništvu sjede DF, SDA, SNSD, kao i prošli kasne sa dostavljanjem budžeta. Treba pitati njih zbog čega se tako neodgovorno ponašaju prema građanima BiH.”

Politička nestabilnost i blokiranje svih bitnih državnih pitanja u Bosni i Hercegovini ogleda se i u neusvajanju budžeta. Zakoni skoro da se ne poštuju, rokovi se probijaju, projekti propadaju. No, nema ni sankcija za političare, što im omogućava da održavaju status kvo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79