Ko u Srebreniku nelegalno drži peletaru: “Inspektori im zapečatili objekat, oni skinu plombe i nastave raditi dalje”

Ko u Srebreniku nelegalno drži peletaru: “Inspektori im zapečatili objekat, oni skinu plombe i nastave raditi dalje”


Nelegalna peletara u Srebreniku godinama je predmet istraživanja, obrađivanja i odlučivanja službenih osoba. Iz dostaljenih materijala ogorčenih građana i mještana MZ Kiseljak- Srebrenik peletara Kedran godinama radi nelegalno.

Osim što su privatizovali državnu imovinu za svoje potrebe prijavljeni su za krađu električne energije a vodosnadbjevanje objektu im je odbijeno. Također mještani se žale na svakodnevnu buku te agresivan odnos prema njima od strane bahatog gazde koji ne poštuje ni zakone a ni odluke inspektorata koji je već jednom zapečatio navedeni objekat.

Bahatom gazdi zapečaćeni objekat je bio doslovno par sati. Zabranu je sam sebi skinuo i nastavio raditi i dalje kako zna i umije. Ovo je priča ogorčenih mještana.

Obraćamo Vam se sa molbom da napravite objavu o nelegalnom i nezakonitom radu peletare Kedran doo, Srebrenik koja se nalazi na adresi Kiseljak,Srebrenik. Zaista ne znamo kome više da se obratimo, išli smo preko institucija ali nemamo nikakvog pomaka po tom pitanju.

Naime peletara Kedran doo Srebrenik nema dozvola za rad (nema građevinske dozvole, upotrebne dozvole, urbanističke saglasnosti) a nalazi se u naseljenom mjestu 10 metara udaljena od kuća. Jedan dio peletara oko 200m2 je izgrađen na državnom zemljištu što podliježe zabrani raspolaganja odlukom OHR i samim tim je nelegalno.

Obraćali smo se gradskim vlastim grada Srebrenika i nakon što je građevinski inspektor konstatovao nelegalan radi i izdao rješenje o zabrani rada (zapečatio objekat), vlasnici peletare su istu noć povrijedili pečat i nastavili sa radom.

Povredu pečata je konstatovala i policijska patrola koja je izlazila na terene u više navrata i građevisnki inspektor svojim zapisnikom. Poslije nekih 1 mjesec dana ponovo je građevinski inspektor izašao na teren i izdao rješenje o zabrani po drugi put.

Ista situacija je nastala tj. vlasnici peletare su istu noć ponovo povrijedili drugi puta postavljen pečat i nastavili rad. Takođe od strane policijske uprave Srebrenik upućene su 2 krivične prijave Tužilaštvu TK po osvonu povrede pečata.

Peletara je ogromnog kapaciteta 10-12 tona peleta u toku smjene (8 sati) i radi od 23.00 do 08.00 naredni dan a vikendom radi u 3 smjene i za 1 godinu proizvede oko 5.000-6.000 tona peleta. Navečer proizvodi ogromnu prašinu i buku od koje se ne može spavati niti otvoriti prozor zbog prašine.

Takođe peletara ima mašinu koja proizvodi sječku i koja ima kapacitet 98m3 za 45min i koja radi u toku dana na otvorenom prostoru i proizvodi ogromnu buku, te ne posjeduje dozvolu za rad.

Takođe u prilogu peticija mještana MZ Kiseljak koji su direktno ugroženi tj. čije su kuće najbliže navedenom objektu, kao i fotografije koliko prašine ispušta poslije jedne noći rada peletare. Potpisnici peticije su dobijali direktne prijetnje od vlasnika peletare peletare o čemu postoji i službena zabilješka u policijskoj upravi Srebrenik gdje je izdat prekršajni nalog

Dana 21.10.2022 godine, radnici elektrodistribucije Srebrenik su izašli na teren radi isključenja struje nelegalnom objektu, vlasnici peletare to nisu dozvoli.

Mi dalje ne znamo kako ćemo. Gazda je bahat, ne poštuje nikog a sklon je i agresivnim radnjama. Ko će ga zaustaviti?

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija