Ko vještači snimak razgovora Tadić-Mehmedagić

Skandali u kojem su glavni akteri iz sigurnosno-policijsko-obavještajnog sektora nižu se jedan za drugim. Prvo je sve buknulo, a onda prebrzo utihnulo, a posebno glavni akteri audiosnimka koji je 17. septembra objavljen u medijima. Riječ je o razgovoru glavne državne tužiteljice Gordane Tadić koja baš ovih dana čeka konačnu odluku VSTV-a o smjeni sa mjesta glavne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja u radu, njene zamjenice Ozrenke Nešković i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.

Iako je razgovor snimljen u julu 2019. godine, pod još uvijek neutvrđenim okolnostima, on je objavljen u trenutku kada se govorilo o smjeni Gordane Tadić i kada Tužilaštvo BiH priprema optužnicu u slučaju “Diploma” u kojoj je Mehmedagić jedan od osumnjičenih.

Autentičnost snimka potvrdili su i Mehmedagić i Tadić. OSA je odmah nakon objave snimka reagirala i u saopćenju negirala bilo kakvu umiješanost OSA-e i generalnog direktora u njegov nastanak. Tadić je za Face TV istog dana potvrdila da se razgovor dogodio u julu 2019. godine te da nije podlegla pritiscima. Djelovalo je kao da je Tadić znala za snimak jer je istog dana kada će snimak biti objavljen otkazala već dogovoreno gostovanje na ovoj televiziji.

Nakon što je OSA najavila vještačenje snimka, Tužilaštvo BiH potvrđuje da su formirana dva predmeta protiv Osmana Mehmedagića.

U slučaj “Snimak” uključena je i SIPA koja vrši određene aktivnosti.

Vještačenje snimka moglo bi dati odgovore na brojna pitanja, a krucijalno je ono ko je snimao razgovor Tadić, Nešković i Mehmedagića i s kojom svrhom.

Odgovore očekuju i zvaničnici EU, Ambasada SAD, OSCE, ali i cjelokupna javnost koja je mogla čuti razgovor i detalje o “živim predmetima” u Tužilaštvu BiH, pa čak i o samom Mehmedagiću o čijoj diplomi istragu vodi ovo tužilaštvo, operativnim procedurama i aktivnostima OSA-e, prikupljenim podacima pa i njihovoj daljoj upotrebi. Brojni pravni stručnjaci, advokati, pa čak i sudije Suda BiH izrazili su svoje ogorčenje načinom razgovora aktera i pozvali na hitnu reakciju. Pitanje je kakvu kredibilnost više imaju Tadić i Mehmedagić. Na to su upozorili i čelnici nekoliko političkih partija navodeći da na snimku nema nevinih.

Ni iz Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine nisu mogli potvrditi da li će pokretati postupak protiv Tadić i Nešković.

Jedno od neodgovorenih pitanja je da li su Tadić i Nešković prijavile Mehmedagića za pritiske kojima, kako je Tadić navela za Face TV, nije podlegla.

Iako je Komisija za nadzor nad radom OSA-e imala zakazanu sjednicu za 29. septembar, ona nije održana jer se sjednici nisu odazvali predstavnici iz reda srpskog naroda koji od kraja jula ne učestvuju u radu institucija BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79