Ko želi da uništiti sve što asocira na Srpsku?

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u BiH neće doći do ratnih sukoba i da ne zna na čemu pojedinci iz Federacije BiH zasnivaju tvrdnje o nemogućnosti mirnog razlaza.

Dodik tvrdi da u BiH neće biti rata, moguć jedino miran razlaz

Smatram da ovdje nema razloga za vojno prisustvo stranaca ili za upotrebu sile. Kada to eliminišete, Republika Srpska sa svojom policijom i onim što ima od oružanih snaga nema namjeru da dodirne ni jedan pedalj Federacije BiH (FBiH), ni da bilo šta tamo učini, ali ima namjeru da poštuje ono što je entitetska linija i njene granice, rekao je Dodik.

On je za RTRS istakao da policija ima svoje nadležnosti, a to je javni red i mir.

– A ako bi došli ovi iz FBiH, bio bi ugrožen javni red i mir i policija ima pravo da djeluje – naglasio je Dodik.

Govoreći o formalnoj mogućnosti upotrebe Oružanih snaga BiH, Dodik ističe da je za to potrebna odluka Predsjedništva BiH.

– Vojsku mogu upotrijebiti odlukom dva muslimanska člana Predsjedništva – Željka Komšića i Šefika Džaferovića, ali to nije legitimno. Znam da nijedan Srbin u Oružanim snagama neće prihvatiti da se vojno angažuje protiv Republike Srpske. Vjerujem da većina Hrvata to ne bi uradila. Prema tome, oni samo treba da mobilišu muslimane da bi nešto učinili u Republici Srpskoj, gdje ne žive – istakao je Dodik.

On naglašava da bi se nešto takvo smatralo agresijom i Republika Srpska tada bi imala pravo pozvati svoje prijatelje s ciljem zaštite.

– Mi ne želimo nikakvu eskalaciju problema. Ovo je političko pitanje i politička borba. Ovde se donose političke, a ne ratne odluke – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik kaže da će Republika Srpska donijeti odluku o povlačenju saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, što znači da se neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na teritoriji Republike Srpske i biće rečeno da će svakom Srbinu koji hoće da izađe iz tog sastava, nelegalnog od tog trenutka, biti regulisan pravno-radni status u institucijama Republike Srpske.

– Daće se i razuman rok da ostali pripadnici Oružanih snaga napuste Republiku Srpsku u tom svojstvu. Mogu da ostanu da žive ako su građani, ali ne mogu više da budu u službi Oružanih snaga – rekao je Dodik.

On je istakao da će se Republika Srpska braniti donošenjem propisa.

– Ukoliko to bude potrebno, branićemo se i sa našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenisati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cjedilu – rekao je Dodik.

Upitan da li njegovi postupci predstavljaju put u nezavisnost Republike Srpske, Dodik je rekao to ne zavisi od Srpske, ali da “ne preostaje ništa drugo” ukoliko ustavno pravo Republike Srpske ne bude poštovano.

– Ukoliko dobijemo naša ustavna prava mi ćemo se zaustaviti – istakao je Dodik.

On je ponovio da ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić nije imao pravo da zabrani vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači i da je radio mimo saglasnosti Predsjedništva BiH.

FOTO: MIP BIH
FOTO: MIP BIH

Dodik je rekao da na sjednici Predsjedništva BiH, zakazanoj za ponedjeljak, 18. oktobra, neće pristati da za istim stolom sjedi sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministara Biserom Turković, ponavljajući da ona krši autoritet Predsjedništva BiH.

– Na toj sjednici Predsjedništva glasaću protiv svega, jer mi smo rekli da nećemo odlučivati – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik, koji je i lider SNSD, ponovio je da je bio spreman da se sastane sa liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, ali bez posredovanja stranaca.

– Rekao bih im da priznaju prava Hrvatima da biraju svoga člana Predsjedništva i da priznaju ustavna prava Republici Srpskoj, a, ukoliko neće, onda neće ni biti Bosne – poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH kaže da su Hrvati obespravljeni u BiH u političkom smislu i da Republika Srpska razumije tu situaciju, te da neće prihvatiti nijednu odluku na nivou BiH koja majorizuje Hrvate u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

U suštini lično branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim, rekao je Dodik.

On je istakao da teritorijalni integritet BiH nije sporan, ali suverenitet jeste.

– Ovo što je urađeno u posljednjih 15 godina bilo je usmjereno na smanjenje snage Republike Srpske. Srpska je, bez obzira što je bila izložena šteti koja nije mala, legitimisala pravo da se bori za ustavne nadležnosti koje je dobila Dejtonskm mirovnim sporazumom – kaže Dodik i ponovio da šume, poljoprivredno zemljište i teritorija pripadaju Srpskoj i njenim građanima.

On je naglasio da Ustavni sud BiH mora poštovati ustavnu materiju.

Dodik je podsjetio da u Ustavu BiH nije predviđena vojska BiH, nego da eniteti imaju oružane i policijske snage.

– Bitno je da nikada nismo dozvolili da bude promijenjen Ustav BiH, iako je je nekoliko puta pokušano. Imam odgovornost za Republiku Srpsku i zato ne podliježem željama stranaca i sada je došlo vrijeme kada ne smijemo više dopustiti da Ustavni sud BiH odlučuje o našim nadležnostima i pravima, jer može odlučiti i da vode pripadaju BiH – kaže Dodik.

On smatra da se želi srušiti sve što asocira na Republiku Srpsku.

– Sankcija Republici Srpskoj neće biti, a nekih unilateralnih problema može biti. Međutim, mislim da smo se za to pripremili i ovo nije nikakav put grlom u jagode. Poštujem Dejtonski mirovni sporazum, ustave Srpske i BiH i sigurno je da iza mene stoji srpski narod – rekao je Dodik.

On je napomenuo da je u BiH nemoguće postići dogovor i da bi za muslimane najbolje bilo da imaju svoju državu i da puste Srbe da rade i žive slobodno.

– Uvijek sam poštovao dogovore i spreman sam da pričam za razliku od njih koji znaju da imaju strance iza sebe. Imaćemo sastanake sa strancima narednih dana i sve ćemo im jasno reći – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD.

“Prošlo vrijeme nametanja rješenja i sankcija”

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je prošlo vrijeme nametanja rješenja za BiH i sankcija.

Dodik je naveo da su BiH nadležnosti jasne i da ih on ne ruši, kao što to rade određeni predstavnici političkog Sarajeva.

On je rekao da na međunarodnim događajima govori u ime Republike Srpske, na šta ima legitimno pravo u skladu sa podrškom naroda koji ga je izabrao.

Dodik napominje da drugi članovi Predsjedništva BiH na međunarodnim skupovima i bez saglasnosti iznose lične stavove, čime dovode u zabludu dio međunarodne zajednice.

On kaže da mnogi evropski lideri, s kojima je razgovarao, shvataju buduću situaciju u BiH i da je prošlo vrijeme nametanja rješenja i sankcija.

Dodik je rekao da je njegov najveći politički uspjeh to što je odbacio i nije dozvolio bilo kakve promjene Ustava BiH na štetu Srba.

On je naglasio da sa aspekta Republike Srpske odbrana nije u nadležnosti BiH i da bi bilo korisno i za Bošnjake-muslimane da nemaju vojsku, jer je to bespotreban trošak.

Dodik je rekao da se u BiH potpuno zaostalo u vojnoj opremi, tehnici i naoružanju, te da Oružane snage BiH služe kao privjesak NATO-u.

– Bolje bi bilo da smo tih 400, 500 miliona KM, čime plaćamo vojsku, iskoristili da gradimo auto-puteve. To je za 10 godina pet milijardi KM, a šta smo imali? Vojska je sve lošija i samo su muslimani zaiteresovani da je popunjavaju – kaže Dodik.

Dodik je rekao da se nedavnoj obratio na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu i sreo značajne ljude, te da je poručio rukovodstvu Generalne skušpštine UN da sistem u BiH ne funckioniše.

On je dodao da će na osnovu njegovih razgovora uskoro u BiH i Banjaluku doći neko od rukovodilaca UN da se razjasni sporna situcija.

Dodik je naglasio da je razgovarao i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, te da Rusija ostaje principijelna kada je riječ o poštovanju izvornog Dejtona piše Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79