Ko želi u trku za Predsjedništvo BiH mora platiti 25.000 KM

Centralna izborna komisija (CIK) BiH povećala je takse za ovjeru prijave političkog subjekta za učešće na opštim izborima 2022. godine, pa će tako partije za izbore člana Predsjedništva BiH umjesto 20.000 morati da plate 25.000 KM, a nezavisni kandidati koji se prijave za trku u Predsjedništvo BiH umjesto 10.000 KM moraće da plate 13.000 KM.

Takođe, političke partije taksu za ovjeru za izbore poslanika u Predstavnički dom parlamenta BiH za ove izbore platiće 25.000 KM, a za prošle ta taksa iznosila je 20.000 KM.

Kada je riječ o izborima za poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i Narodne skupštine Republike Srpske, partije će morati da plate 18.000 KM umjesto 14.000, koliko su plaćale na izborima 2018. godine, dok će za učestvovanje na izborima za kantonalne skupštine partije plaćati 13.000 umjesto 10.000 KM, koliko su plaćale na prošlim izborima.

“Taksa je povećana u skladu sa značajem nivoa organa vlasti za koji se prijavljuju za ovjeru, ali i zbog realnih situacija da se pojedini subjekti, uglavnom nezavisni kandidati, prijavlju za učešće na izborima radi mjesta koja im po zakonu pripadaju u biračkim odborima, a što zna biti izvor zloupotreba u izbornom procesu, posebno na dan izbora”, rekla je za “Nezavisne novine” Maksida Pirić, stručna savjetnica za odnose sa javnošću Centralne izborne komisije BiH.

Kao i političkim partijama, taksa je značajno povećana i nezavisnim kandidatima, pa će tako oni koji žele učestvovati na izborima za poslanike u Predstavničkom domu BiH umjesto 10.000 za ove izbore platiti 13.000 KM, dok će za entitetske skupštine umjesto 7.000 morati da plate 9.000 KM, dok će za kantonalne skupštine morati da plate 7.000 KM umjesto 5.000, koliko je bilo na prošlim izborima.

“Uplaćeni novčani iznos takse za ovjeru se vraća na način utvrđen članom 4.16 Izbornog zakona BiH. CIK će pokrenuti proceduru povrata novca kod nadležnog organa u roku od 15 dana od dana objave izbornih rezultata u službenim glasilima u Bosni i Hercegovini”, navodi se u Pravilniku o prijavi i uslovima za ovjeru političkog subjekta za učešće na opštim izborima 2022. godine.

U suštini, taksa će biti vraćena političkim partijama ili nezavisnim kandidatima ukoliko za člana Predsjedništva BiH, predsjednika Republike RS osvoje 1/3 glasova od ukupnog broja glasova koje je osvojio izabrani član Predsjedništva, predsjednik RS ili potpresjednik RS.

Za vraćanje takse za izbore za entitetske skupštine partije i nezavisni kandidati moraće osvojiti više od tri odsto broja važećih glasova.

Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH, kaže za “Nezavisne novine” da je dobro što su takse povećane jer će to makar malo uozbiljiti izborni proces, mada će manipulacija i dalje biti.

“Svjedoci smo da se prijavljuju nezavisni kandidati za koje se znalo unaprijed da neće dobiti nijedan glas jer ne glasaju ni sami za sebe. Ta praksa je krenula 2004. godine i to su u stvari nezavisni kandidati koje prijavljuju politički subjekti da bi dobili što više mjesta u biračkim odborima”, rekao je Šehić.

On naglašava da je javna tajna da i male stranke prijavljuju izbore isključivo zbog prodaje mjesta u biračkim odborima jer je to postao biznis, ali da bi se spriječile takve stvari, treba mijenjati Izborni zakon.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79