Koalicija Država je na izborima doživjela apsolutni krah

 

Koalicija Država je na proteklim izborima doživjela potpuni poraz i neće biti parlamentarna. Loš rezultat ostvario je i kandidat za člana Predsjedništva BiH Mirsad Hadžikadić.

Koaliciju Država za zajednički nastup formirale su Platforma za progres, Nezavisni blok, Zeleni Bosne i Hercegovine, Napredna demokratska stranka, Savez demokratskih snaga – SAVEZ i Posavska stranka. Ove stranke su imale i zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH Mirsada Hadžikadića, te za predsjednika (potpredsjednika RS-a) Jusufa Arifagića.

Nakon više od 90 posto prebrojanih glasova, Hadžikadić je osvojio 25.954 glasa ili 5,21 posto. Na izborima 2018. godine, Hadžikadić je imao 10,09 posto glasova ili 58.555 i izvjesno je da neće biti blizu ovoga rezultata.

Na drugim nivoima je ova koalicija također ostvarila loš rezultat. Za Parlament BiH, Koalicija je u Federaciji BiH osvojila tek 1,89 posto glasova što je daleko od izbornog praga.

U izbornoj jedinici 1A (USK i Kanton 10) osvojili su svega 1.798 glasova, jedinici 2A (HNK i ZHK) osvojili su 965 glasova, jedinica 3A (BPK i KS) 4.212 glasova. U izbornoj jedinici 3A nositelj liste je bio lider Nezavisnog bloka Senad Šepić koji je osvojio 1.164 glasa. U izbornoj jedinici 4A (SBK i ZDK) Koalicija Država je dobila 3.515 glasova, te u izbornoj jedinici 5A (TK i PK) 3.442 glasa.

Koalicija Država će biti vanparlamentarna i na nivou Federacije BiH. Za Federalni parlament ova koalicija stranaka je dobila 10.196 ili samo 1,37 posto glasova. Također, nisu osvojili ni u jednoj izbornoj jedinici direktni mandat za Parlament FBiH.

Na nivou kantonalnih skupština Koalicija Država ni u jednom od deset kantona u Federaciji BiH nije prešla izborni prag i ostat će i ovdje van skupštinskih klupa. Najbolji rezultat je ostvaren u Bosansko-podrinjskom kantonu gdje su osvojili povjerenje 2,42 posto glasača.

Koalicija Država je za predsjednika (potpredsjednika) entiteta RS podržala Jusufa Arifagića. Arifagić je nakon više od 90 posto prebrojanih glasova treći u utrci za potpredsjednika iz reda Bošnjaka, a za sada je osvojio 6.480 glasova.

Prema tome, kandidat Koalicije Država je ostvario lošiji lični rezultat nego prije četiri godine, kandidat za predsjednika (potpredsjednika) RS-a je također poražen, a stranke koje čine ovu koaliciju neće ni na jednom nivou vlasti biti parlamentarne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79