Koalicija između SDA i HDZ BiH u krizi: Kako su arapski turisti posvađali Vijeće ministara

Iako nisu zabilježeni sigurnosni incidenti sa turistima iz Saudijske Arabije, ministar Grubeša poziva se na sigurnosne izazove kada obrazlaže protivljenje za olakšanje viznog režima u ljetnim mjesecima.

Piše: Branka Mrkić-Radević

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije usvojilo odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske tokom ljetnih mjeseci. Protiv uvođenja olakšica bili su državni ministri Hrvatske demokratske zajednice.

Inicijativu za olakšavanje viznog režima u ljetnim mjesecima (u trajanju od šest mjeseci) pokrenulo je Ministarstvo vanjskih poslova. Generalno, sa tim su bile saglasne i resorne ustanove. Služba za poslove sa strancima dala je tek upute sa svog stanovišta po kojim zakonskim osnovama se ta olakšica treba pravno provesti.

Ministrica Bisera Turković nakon odbijanja odluke direktno je optužila ministre iz reda HDZ-a da su onemogućili oporavak turizma, teško pogođenog pandemijom Covid-19:

HDZ je danas glasovima ministara Grubeše i Gudeljević onemogućio dolazak turista koji su mogli spasiti turističku sezonu i stotine radnih mjesta u sektorima koje je pogodila pandemija. Iracionalna politika inata i blokada nije evropska vrijednost niti koristi bilo kome u BiH.

Iz HDZ-a pak upozoravaju na „simpatije“ ministrice Turković prema arapskim zemljama, nastale zahvaljujući dugom ambasadorskom stažu u tom dijelu svijeta:

Mi samo poštujemo preporuke institucija Evropske unije sadržane u pismu koje je ovih dana iz Delegacije EU u BiH stiglo iz Ministarstva vanjskih poslova, kojim rukovodi ministrica Turković.

Iz Ministarstva vanjskih poslova demantuju da je pismo uopće stiglo na njihovu adresu, i tvrde da se radilo o neformalnoj komunikaciji jednog uposlenika MVP-a u kojem je iznesen generalni stav da EU podržava usklađenost vizne politike.

Prije izbijanja pandemije, Saudijska Arabija bila je šesta na listi zemalja iz kojih dolazi najviše gostiju u BiH. Po broju ostvarenih noćenja, turisti iz Saudijske Arabije bili su na trećem mjestu, nakon Srbije i Hrvatske. Prihodi od turizma u 2019. bili su oko 350 miliona KM.

Ministar Grubeša naveo je kako je ovo pitanje sigurnosti za BiH, jer se mora kontrolisati ko ulazi u zemlju.

Ali, prema informacijama Žurnala u posljednje četiri godine nisu zabilježeni sigurnosni incidenti sa gostima iz Saudijske Arabije. Predmet istraga proteklih godina jesu bile fiktivne kompanije koje su otvarali državljani arapskih zemalja i njihovo fiktivno poslovanje, ali to nisu bili problemi sigurnosnog karaktera niti oni koji bi se mogli pretjerano vezati za vizne olakšice koje bi trajale tek šest mjeseci.

Paralelno, iz Međugorja zahtijevaju od Vijeća ministara da olakša uslove ulaska u zemlju priznavanjem antigenskog testa, potvrde o cijepljenju ili potvrde da je osoba preboljela Covid-19. Vijeće ministara nije usvojilo prijedlog o novim uslovima – vakcinisani i oni koji su prebolovali korona virus i dalje ne mogu ući u zemlju bez negativnog PCR testa.
Protiv usvajanja ove odluke glasali su ministar odbrane Sifet Podžić i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Ove dvije odluke sada se dovode u vezu kao način međusobne ucjene ministara iz HDZ-a i SDA. Po ko zna koji put u sredini su građani BiH.

HURME I MAKARONI

Inicijativa za ublažavanje viznog režima pojačana je nakon posjete ministrice Bisere Turković Saudijskoj Arabiji u martu ove godine. Na odvojenim sastancima razgovarano je o nabavci vakcina, migrantskoj krizi, turizmu i investicionim potencijalima.

 

bisera

Rezultat pregovora bilo je 50 tona hurmi koje je BiH donirala Saudijska Arabija.
Ovo nije jedina milostinja koju su isposlovali u Vijeću ministara: početkom maja prihvatili su humanitarnu pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata u prehrambenim namirnicama. Brašno, šećer, makaroni, grah, riža, ulje…
Mjesecima se čekalo na dolazak vakcina kupljenih putem Covax mehanizma, a i sada dolaze na kapaljku, daleko od količina dovoljnih za imunizaciju i stvaranje kolektivnog imuniteta. Kadrovi SDA i HDZ-a zajednički su podbacili u nabavci cjepiva na različitim nivoima vlasti.

Iako su sada jako glasni u kritikama ministara HDZ-a, u SDA zanemaruju činjenicu da upravo oni omogućavaju takvo djelovanje, zahvaljujući 30-godišnjoj koaliciji na vlasti. Decenije iza nas pokazale su to nebrojeno puta a dva su najsvježija primjera.

U januaru ove godine u državnom parlamentu pokrenuta je inicijativa za smjenu Vijeća ministara zbog neproduktivnosti. Zahtjev su podnijeli zastupnici Naše stranke, SDP-a i Nezavisnog bloka. Broj zakona koji su upućeni u parlemantarnu proceduru, ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja EK o zahtjevu za članstvo u EU, broj održanih sjednica… sve to, navedeno je u zahtjevu, ovo VM čini zadnjim u regiji po efikasnosti. Bilo je sasvim očekivano da ova smjena neće proći ni Predstavnički dom, niti stići do Doma naroda, gdje bi trebalo biti potvrđeno njeno provođenje. Naravno da protiv vlastitih interesa nisu glasali ni u HDZ-u ni u SDA. Ali barem bi trebali priznati da jedni drugima čuvaju leđa.

Drugi prijedlog došao je mjesec dana kasnije: Privremena istražna komisija Predstavničkog dom Parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH pokrenula je inicijativu za smjenu HDZ-ovog ministra pravde Josipa Grubeše. Istog kojeg sada SDA optužuje da je u sadejstvu sa ministricom civilnih poslova Ankicom Gudeljević, opstruisao olakšavanje viznog režima. Kao razlog su navedeni loši rezultati i neodazivanje na saslušanje pred Komisijom.

Ministra Grubešu od smjene su u Predstavničkom domu sačuvali upravo kadrovi SDA. I HDZ-a, naravno. SDA, HDZ i SNSD zajednički su glasali protiv ove smjene.
Josip Grubeša je 2018. godine odobrio osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću, bivšem zapovjedniku HVO-a, da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj. Nakon toga, Županijski sud u Zagrebu kaznu zatvora smanjio je sa 21 na 12 i po godina. Početkom 2019, zahvaljujući ublaženoj kazni nakon postupka ministra Grubeše, Radić je oslobođen. Marko Radić ubijen je iz vatrenog oružja u Mostaru 2020.

marko-radic-trans-na-balnovcu
Transparent podrške Radiću u Mostaru, nakon što je Grubeša pomogao u smanjenju kazne

Nije tako davno potpisan i „historijski“ sporazuma Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića u Mostaru, koalicije koja za 30 godina vlasti u ovom gradu nije napravila nijedan sadržaj od javnog značaja – ono što nisu rasprodali, dali su u koncesiju.

Jasno je da HDZ na brojne načine opstruiše efikasnost države i pokušava urušiti njene temelje. Za to ima podršku vodećih struktura u Republici Srpskoj – u istoj su misiji. Od Izbornog zakona, brojnih afera koje ukazuju na nepoštivanje državnih granica i suvereniteta, zalaganje za interese susjednih država… primjera je mnogo. I posljednji potezi u vezi sa odbijanjem da usvoje odluku o olakšavanju viznog rezima govore u prilog tome. Priča o skromnih 880 hiljada KM koliko donosi državi izdavanje viza a koju je plasirao ministar finansija Vjekoslav Bevanda, poštivanju preporuka EK i pismu za koje nije ni utvrđeno da postoji jednostavno nije uvjerljiva s obzirom na istorijat HDZ-ovih poteza prema diplomatama EU-a i SAD-a.

Ali ne treba zaboraviti da u političkom djelovanju osim SNSD-a, HDZ ima još jednog važnog saradnika: SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79