Koalicija „Pod lupom“ zabilježila 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije

U okviru posmatračke misije Koalicije „Pod lupom“ zabilježene su ukupno 942 izborne nepravilnosti i 95 propusta u radu lokalne izborne administracije ili kršenja rokova.
Najveći broj nepravilnosti, odnosno 484 zabilježena slučaja, odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno.

Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 271 odnosi se na zloupotrebu javnih resursa u svrhe političke promocije, uz 54 slučaja rada javnih službenika u kampanji političkog subjekta. Prijavljeno je 20 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima u 18 različitih općina i gradova. Do sada su CIK-u BiH prijavljenja četiri slučaja, a isti bi uskoro trebao donijeti odluku po prijavama po prvi put za ovu vrstu nepravilnosti koja je sada konačno tretirana posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Podaci koji ohrabruju su da je čak 14 preporuka za unapređenje izbornog procesa Koalicije „Pod lupom“ implementirano u izborna pravila u posljednjih 6 mjeseci, i to osam kroz Pravilnik o provođenju izbora CIK-a, četiri kroz Odluku visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te dvije kroz druge provedbene akte CIK BiH. Također, nisu zabilježeni slučajevi umrlih na Centralnom biračkom spisku i nije bilo prijava o zloupotrebama glasanja putem pošte, što je dokaz da se kroz konkretna i kvalitetna unapređenja itekako mogu spriječiti izborne prevare, saopšteno je iz Koalicije „Pod lupom“. Koalicija „Pod lupom“ je pozvala građane i građanke da prijave sve uočene izborne nepravilnosti online putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79