Kobne posljedice: Užasavajući porast nasilja u porodici tokom pandemije koronavirusa

Istovremeno, rekao je da su zdravstveni radnici i policija preopterećeni, lokalne grupe za podršku su paralizirane ili nemaju sredstava, a neka skloništa za nasilje u porodici su zatvorena, dok su druga puna.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres kaže da je “užasavajuće što je došlo do globalnog porasta nasilja u porodici” posljednjih sedmica jer je strah od pandemije koronavirusa porastao zajedno sa socijalnim i ekonomskim posljedicama pandemije.

Šef UN-a, koji je 23. marta apelirao na trenutni prekid vatre u sukobima širom svijeta kako bi se uhvatili u koštac sa pandemijom Covida-19 na globalnom nivou, rekao je u nedjelju navečer da je sada vrijeme da se apelira na prestanak svakog oblika nasilja, “bilo gdje i odmah.”

Guterres je rekao da “za mnoge žene i djevojke prijetnja je najveća tamo gdje bi trebale biti najsigurnije – u njihovim vlastitim domovima.”

– Zbog toga danas upućujem novi apel za mir kod kuće, u vašim vlastitim domovima, širom svijeta – rekao je on.

Generalni sekretar rekao je da se u nekim zemljama, koje nije imenovao, “broj žena koje zovu službe podrške udvostručio.”

Istovremeno, rekao je da su zdravstveni radnici i policija preopterećeni, lokalne grupe za podršku su paralizirane ili nemaju sredstava, a neka skloništa za nasilje u porodici su zatvorena, dok su druga puna.

– Pozivam sve vlade da provedu mjere prevencije i suzbiju nasilje nad ženama i da to postane ključnim dijelom njihovih nacionalnih planova u sklopu suzbijanja Covida-19 – rekao je Guterres, prenosi AP.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79