Kockanje na vrhuncu u BiH: Koliko građani troše novca u kladionicama?

U Bosni i Hercegovini, industrija klađenja i igara na sreću bilježi nevjerovtan rast, dok građani sve više gube kontrolu nad svojim novcem. U prošloj godini, promet od klađenja u zemlji premašio je 2 milijarde maraka, a prema najnovijim podacima, trend se nastavlja i ove godine.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine, priređivači igara na sreću u Federaciji Bosne i Hercegovine zaradili su skoro 850 miliona maraka. Tuzlanski kanton vodi u zaradi, slijedi ga Hercegovačko-neretvanski kanton, a Kantona Sarajevo se također ubraja među visoko profitne regije.

I Republika Srpska bilježi rast broja građana koji se okreću kockanju u pokušaju da poboljšaju svoje ekonomske prilike. Samo u prvih sedam mjeseci ove godine, prihod od igara na sreću i poreza na dobitke u RS iznosio je 68 miliona maraka. Registrirano je 36 novih automat-klubova i 409 igraćih automata.

Kladionice profitiraju na račun građana koji često nemaju kontrolu nad svojim kockarskim navikama, što dovodi do velikih dugova i porodičnih problema.

Stručnjaci upozoravaju da kockanje često započinje iz znatiželje, a potom se pretvara u ozbiljan problem za pojedince. Marketinška kampanja kockarske industrije, uključujući i angažiranje poznatih ličnosti iz svijeta sporta, muzike i filma, dodatno potiče ovisnost o kockanju.

Vlast ne kreira okolnosti da se može živjeti od rada, već da se mora kockati. Nažalost, često i sa životom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79