Kod Prijedora u toku izgradnja petlje koja će biti dio autoputa prema Banjoj Luci

Radovi na izgradnji autoputa Banja Luka – Prijedor već duži period su u toku, a čini se kako se najintenzivniji radovi bilježe na petlji u blizini Prijedora, tačnije u mjestu Gornji Orlovci.

Izgradnja tzv. “Prijedorske petlje” dio je projekta gradnje autoputa Prijedor – Banja Luka. Radovi na ovoj dionici počeli su početkom 2023. godine, a prema izjavama zvaničnika sve se odvija ranije predviđenom dinamikom.

“Svako ko ovdje živi zna koliko je izgradnja autoputa značajna za Prijedor. To je jedna od najopterećenijih saobraćajnica u regiji i njegovom izgradnjom postiglo bi se mnogo. Prije svega mislim na vrijeme koje bi se uštedjelo, a da ne govorimo o smanjenom riziku od saobraćajnih nezgoda i svega onoga što se može desiti”, rekao je ranije gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Prema ranijim informacijama, autoput Banja Luka – Prijedor bit će dug 40,7 kilometara i pored petlje kod Prijedora imat će petlje i u Kuljanima te Omarskoj. Završetak radova planiran je za ljeto 2026. godine.

Predviđena je gradnja 23 nadvožnjaka, 10 podvožnjaka, devet mostova, sedam vijadukta, jednog prolaza za životinje, jednog obostranog odmarališta. Također, naplatne kućice su predviđene na tri lokacije u neposrednim blizinama petlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79