Koga briga za narodom: Stiže novi talas poskupljenja u BiH, političari ne preduzimaju gotovo ništa

Od naredne sedmice novo poskupljenje goriva i do 20 feninga po litru. Bosanskohercegovački političari ne rade gotovo ništa da pomognu građanima i konkretnim mjerama ublaže negativne ekonomske trendove. A i zašto bi, kada im kase nikada nisu bile punije zbog poskupljenja i uvećanih prihoda od PDV-a po tom osnovu.

O djelimičnom ili potpunom ukidanju akciza na gorivo kod nas se priča mjesecima. Ova inicijativa zapela je u Domu narodu državnog parlamenta i njena realizacija nije ni na vidiku. Iako su deklarativno svi za nju, vladajuća većina i opozicija na državnom nivou ipak je različito posmatraju. Prvi su za oprezan pristup, a drugi optužuju prve da ne misle o građanima.

“Bitnija stvar u konretnom slučaju, da kažem odricanje dijela ili cjelokupnih akciza na naftu i naftne prerađevine je efekat. Jer imamo situaciju da su neke od zemalja iz našeg okruženja upravo uradile nešto, ali to građani nisu osjetili jer se nisu smanjile cijene. Tako da, kad su takvi zahvati u pitanju, zaista se mora biti prijeko potrebno pažljiv”, ističe Snježana Novaković Bursać, poslanik u PSBiH (SNSD).

“Kada govorimo o aktivnostima na smanjenju udara na građane. Recimo ukidanju akciza. Ne možemo govoriti o nikakvim političkim razlikama. Možemo govoriti samo o dobrim i lošim ljudima. Očigledno imamo loše ljude u vlasti koji apsolutno ne vode računa o građanima”, kaže Saša Magazinović, poslanik u PSBiH (SDP).

Cijene iz dana u dan rastu. Možda najveće poskupljenje je peleta i briketa, čija je cijena udvostročena. Briket se kreće oko 500, a pelet je premašio 600 maraka. A ne mogu se nabaviti ni po ovim cijenama, jer ih zbog povećane tražnje u Evropi, domaći proizvođači uglavnom izvoze po još većim cijenama. Federalna Vlada zatražila je od Savjeta ministara da zabrani izvoz peleta do kraja godine, ali od toga nema ništa, jer RS ovu zabranu uslovljava zabranom izvoza trupaca koje zadnjih mjeseci kupuju Kinezi po tri ili četiri puta većoj cijeni od tržišne. Zbog izvoza u Kinu nema dovoljno sirovine za domaće proizvođače.

“Svi znate da je ova Vlada tražila u Vijeću ministara da se jedna takva mjera podrži. Ministri iz reda srpskog naroda i hrvatskog su glasali za tu mjeru. Ministri iz reda bošnjačkog naroda nisu. Sada pošto ide inicijativa sa njihove strane za pelet, možemo da razgovaramo ako će oni da ispoštuju naše zahtjeve u vezi izvoza trupaca”, navodi Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Srbija je na dva mjeseca zabranila izvoz peleta. Sjeverna Makedonija je uvela vanredno stanje kada je riječ o energentima. Jedino se kod nas ne radi ništa. A zima dolazi.

“Pitanje u BiH čiji su interesi u pitanju. Da li vi treba da zaštitite vlastite građane ili treba da ispoštujete nečije privatne interese. I to je suštinsko pitanje. Da li može zabraniti. Može. Kako može zabraniti. Ima procedura zato. Da li hoće zabraniti. To je sad drugo pitanje”, kaže ekonomski analitičar Damir Miljević.

Kako će se ljudi grijati na zimu to bh. vlasti ne zanima. Neka se snalazi kako ko zna, jer svako ko bude čekao naše vlasti da nešto preduzmu, neće se zimus ogrijati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79