Koga čekaju američke sankcije u BiH?

vadeset godina Sjedinjene Američke Države (SAD) koriste mehanizam sankcija prema pojedincima, organizacijama ili državama koje zbog kriminala, korupcije i razne vrste blokada predstavljaju prijetnju. Upravo se novi set sankcija i prema pojedincima ili drugim subjektima u Bosni i Hercegovini očekuje u skorijem periodu.

Jučer je Bijela kuća saopćila da je Joe Biden nominovao Jamesa O’Briena za koordinatora za politiku sankcija američkog State Departmenta.

Pojedini su optimistični i vjeruju da će nova lista sankcija s imenima iz BiH biti poznata već danas ili u narednim danima. Bez obzira kada će State Department objaviti novu listu, jedno je sigurno. Nova imena po dsankcijama mogla bi se značajno odraziti i na političke prilike u BiH.

Lobiranja za imena koja će ići na tzv. crnu listu već traju mjesecima, a jedan od onih koji je iz BiH bio glas za dojavu je kako saznajemo i Eric Larson, savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo. Prema određenim tvrdnjama lista imen apod sanskcijama iz BiH bit će nešto duža, mogu je očekivati i pojedinci i kompanije. A američki prioritet su oni koji su umiješani u visoku korupciju, ali i saradnju sa kineskim kompanijama kod izdavanja dozvola za 5G i sve ostalo što nije u skladu s američkim poimanjem vanjske politike, a prije svega sigurnosti.

Na listi bi se mogli naći pojedinci/privrednici i iz Hercegovine i RS-a, ali i Sarajeva. Ipak, treba imati na umu koliko će pojedinačne sankcije utjecati na političke procese, s obzirom da je već izvjestan broj pojedinaca i političara iz BiH na crnoj listi.

Ipak, najava američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara tokom razgovora s Miloradom Dodikom da bi blokade i prijetnje otcjepljenjem, što Dodik konstantno radi, mogle voditi izolaciji i ekonomskom očaju.

“Moram reći da su nove sankcije prema Balkanu predviđene za one koji opstruišu politički, ali i prema onima koji imaju korist od toga”, rekao je tom prilikom Escobar.

S tim u vezi ne treba zanemariti ni mogućnost da sankcije budu usmjerene u tom pravcu, što bi nesumnjivo utjecalo i na ionako burne političke procese u našoj zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79