Koja je razlika između Bolta i taksija: “Ne morate se voziti u starim automobilima…”

stonska kompanija Bolt počela je s potragom vozača u Sarajevu, te se očekuje da bi uskoro mogla početi svoje operacije u Bosni i Hercegovini.
Bolt je najveći konkurent Uberu, a funkcioniše jednostavno – otvorite aplikaciju, tražite vožnju i dobit ćete automobil i vozača koji će vas prevesti do željene lokacije.

Ova estonska firma je aktivna u 45 zemalja širom svijeta, a među njima je i Hrvatska. U susjednoj zemlji su aktivni u devet gradova, a riječ je o Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Karlovcu, Zadru i Šibeniku.

Ono što je jako interesantno jeste da se cijene mijenjaju po gradovima, kao i da su različite opcije dostupne u zavisnosti od mjesta u kojem tražite vožnju. Naravno, najviše opcija možete pronaći u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske.

Opcije su Economy, Bolt, Premium, Comfort i Van. Sve nose različite cijene, a plaćanje zavisi od više stavki. Ako odaberete Economy u Zagrebu, 89 centi ćete platiti za početak vožnje. Svaki kilometar će vas koštati 45 centi po kilometru te 8 centi po minuti. Minimalna cijena za vožnju je 2.65 eura.

Opcija Bolt nije pretjerano različita, osim što su automobili većeg kvaliteta, a cijena je 1.06 eura za start vožnje, 57 centi po kilometru i 9 centi po minuti, dok je minimalna cijena, kao i kod klase Economy, 2.65 eura.

Ako želite da automobil koji dolazi po vas bude bolje kvalitete, odabrali bi opciju Premium, koja košta 1.49 eura za start, 1.09 eura za kilometar i 24 centa po minuti, a minimalno morate izdvojiti 4 eura.

Više prostora donosi opcija Comfort, koja će vas koštati 1.19 eura za početak, 72 centa za kilometar i 11 centi po minuti, a minimum morate potrošiti 3.58 eura.

Za kraj postoji i opcija za šest osoba, odnosno Van. Početak vožnje košta 1.53 eura, kilometar 93 centa, po minuti još 13 centi, a minimalno morate platiti 5.31 euro.

Naravno, ovo su cijene za Zagreb, koje su dosta različite u odnosu na druge gradove u Hrvatskoj. Tako vas vožnje u Karlovcu i Osijeku, koje imaju samo opciju Bolt, mogu izaći i do 20 do 30 posto manje.

Daleko najskuplji je Dubrovnik, gdje će vas vožnja povoljnijom Bolt opcijom koštati 1.79 eura za start, 86 centi za kilometar i 9 centi po minuti. Ako odaberete Comfort, cijena je čak 1.92 eura za početak, 1.06 eura za kilometar i 10 centi po minuti.

Ono što je zanimljivo jeste da su, iako se za standard u Bosni i Hercegovina čine skupe, Boltove cijene povoljnije od lokalnih taksi službi. U Dubrovniku, samo početak vožnje košta i do 3.97 eura, dok u Zagrebu cijena ide do 2 eura. U oba slučaja je Bolt povoljniji više od dva puta.

Naravno, vrijedi istaći da se sve cijene prilagođavaju lokalnom standardu. Nije poznato koje cijene će Bolt imati u Bosni i Hercegovini, ali ako je trend iz regiona ikakva indikacija, sigurno je da će biti ispod cijena za taksi službu. U Sarajevu, gdje je Bolt zasada najbliže dolasku, cijena početka taksi vožnje 2.50 KM, dok je cijena po kilometru 1.50 KM.

Podsjetimo, na potencijalni dolazak Bolta u Sarajevo stigle su i reakcije taksi udruženja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tako je iz Sarajevo Taxija stigla optužba o “žvrljanju” po BiH.

“Ta kompanija ne može raditi u Bosni i Hercegovini, pružati taksi usluge, jer bi to predstavljalo rad na crno. Nemaju niti jednu taksi oznaku i ne mogu raditi”, rekao je za Klix.ba Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo Taxi.

On je iznio sumnje u to da će njihov rad biti uopšte legalan.

“Baš iz Estonije, od ovoliko naših aplikacija, da dođu i da vršljaju po Bosni i Hercegovini, da misle da mogu raditi šta hoće. Koliko su ozbiljni, nemaju ni adrese, nego se kriju iza nekakvih emailova i ostalog. Baš bismo voljeli da znamo gdje se nalaze, koji su im planovi i kako misle raditi suprotno zakonima Bosne i Hercegovine”, dodao je Suljagić.

S druge strane, bilo je i onih koji kažu da je zdrava konkurencija dobra, ali naglašavaju da njihov rad mora biti zakonski regulisan, što u ovom trenutku nije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79