Koja je razlika između dvije izborne jedinice i dvije izborne liste?

O jednom detalju pregovora o izbornom zakonu u Neumu naročito se govorilo i naročito je analiziran. To je stav Venecijanske komisije o prijedlogu HDZ-a. Čelnik te stranke Dragan Čović tvrdi da su dobili punu podršku međunarodnih pravnika, dok su iz Sarajeva stizale ispravke navodno krivih navoda.

Prema Čovićevom priznanju, HDZ je samo za dio Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se odnosi na Predsjedništvo imao čak devet prijedloga. Jedan od tih prijedloga koji su stavili na sto u Neumu odnosio se na tzv. prefiks kod izbora članova Predsjedništva.

Postoji konsenzus da je Venecijanska komisija potvrdila da prijedlog HDZ-a, koji kaže da se u FBiH bira jedan član iz hrvatskog konstitutivnog naroda i ostalih građana te jedan član iz bošnjačkog konstitutivnog naroda i ostalih građana, nije diskriminatoran.

HDZ dalje tvrdi da su dobili podršku i za model tog izbora kroz dvije izborne liste, ali da postoji rezerva jer može doći do nejednake vrijednosti glasa.

Upravo u tom dijelu se javlja neslaganje i drugačije tumačenje pregovarača iz Sarajeva.

Čović je na jučerašnjoj press konferenciji kazao da zahtjev njegove stranke nisu dvije izborne jedinice u FBiH, ali da predlažu dvije izborne liste. Ali u čemu je onda razlika? To, čini se, nije baš najjasnije ni većini pregovarača ili barem ne govore otvoreno do kraja.

Ako pretpostavimo da to znači da svaki građanin na području FBiH može birati za koju će listu glasati, onda se javlja pitanje modela. HDZ navodno uz dvije izborne liste predlaže elektorski model gdje bi postojala razlika u vrijednosti glasa. Tako bi naprimjer građanin za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda mogao glasati iz Sarajeva ili bi građanin iz Livna mogao glasati za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, ali njihovi glasovi ne bi imali istu vrijednost da su glasati obrnuto.

U tom kontekstu su se javila tumačenja i stava Venecijanske komisije da bi takav model bio neprihvatljiv.

Drugim riječima, dvije izborne jedinice, što je u startu odbačeni princip, bi morale biti po etničkoj liniji, a dvije izborne liste bi u načelu zadržale sadašnje stanje, ali bi suštinski donijele nejednaku vrijednost glasa, što je nova diskriminacija.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Parlamentu BiH razgovori nisu prekinuti, već je ostavljen prostor za daljnje dogovore, a čelnik SDA Bakir Izetbegović je kazao da će raditi i tokom vikenda. U međuvremenu je u javni prostor ubačena i ideja o odgađanju izbora, čemu se protivi opozicija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79