Koje ambasade BiH u svijetu će izignorisati 1. mart?

Građani BiH u domovini i inozemstvu 1. mart obilježavaju kao Dan nezavisnosti BiH što predstavlja jedan od najvažnijih datuma naše države.

Tim povodom ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pozvala je sve ambasadore BiH u svijetu da poštivajući epidemiološke mjere u zemljama prijema, obilježe 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH i obavijeste bh. zajednicu, nadležno ministarstvo vanjskih poslova zemlje prijema te sve relevantne i zainteresovane institucije, organizacije i udruženja.

Turković je ovu obavijest uputila imajući u vidu Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike BiH i Ustav BiH u kojem je u članu I/1 propisan kontinuitet između Republike BiH i današnje BiH “koja nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država”, te odluku Ustavnog suda BiH od 6. jula 2017. godine kojom je 1. mart potvrđen kao državni praznik.

“S ciljem razvijanja svijesti o važnosti Dana nezavisnoti BiH, te upoznavanja šire javnosti o značaju ovog historijskog datuma, pozivam vas da prigodno i dostojanstveno obilježite 1. mart“, poručila je ministrica vanjskih poslova.

No, uprkos ovom pozivu šefice bh. diplomatije, za pretpostaviti je da će, nažalost, i ovaj put izostati obilježavanje državnog praznika u ambasadama gdje su diplomate poslane po nalogu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika odnosno iz bh. entiteta RS s obzirom na poznati ignorantski odnos prema državnim praznicima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79