Koje oficire OSBiH sa platnog spiska Beograda nagrađuju generalskim činovima?

Referendum u RS-u na kojem su glasali pripadnici i oficiri OSBiH Srbi u uniformama (nisu sankcionisani), postrojavanje pripadnika 6. pješadijska brigade u Banjoj Luci tokom obilježavanja neustavnog dana RS-a (niko nije sankcionisan), učešće generala Srba na svečanostima povodom 9. januara u svečanim uniformama (niko nije sankcionisan), pjevanje nacionalističkih pjesama…

Uz to, kada se već svi koji učestvuju sada u politički motivisanoj i nimalo bezazlenoj hajci zbog zahvalnice jednom udruženju građana, pozivaju na “narušavanje povjerenja u OSBiH, vrijeđanje Srba, porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila…” nije zgoreg podsjetiti i na još jednu činjenicu piše Faktor.

A to je da su na platnom spisku Beograda, kao pripadnici 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije, bili i neki od danas aktivnih visokopozicioniranih oficira Oružanih snaga BiH koji su se proteklih godina čak i zakitili generalskim činovima.

Na spisku na kojem se nalazi 1.455 imena, plaću iz druge države sve do 2001. godine dobijali su i oni, kao i njihov komandant, ratni zločinac Ratko Mladić, te general Momir Talić kojeg je Haško tužilaštvo 1999. optužilo za zločine u BiH, Radislav Krsić osuđen na 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici, Novak Đukić osuđen na 20 godina zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji…

Aktivni visokorangirani oficiri OSBiH, iz 30. kadrovskog centra koji je osnovao načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišić, bili su na službi u VRS-u, ali su zadržali status oficira Vojske Jugoslavije, koja je učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

No, to nije bila prepreka, niti je kako sada imamo prilike čuti zbog “jedne zahvalnice”, došlo do narušavanja odnosa unutar OSBiH. Niko do sada nije potegnuo pitanje odgovornosti onih koji su ih sve vrijeme podržavali i unaprijeđivali u činove do generalskog, kao i eventualne odgovornosti za ratne zločine pojedinaca, danas aktivnih oficira OSBiH.

Na spisku 30. kadrovskog centra Vojske Jugoslavije koji su do 2001. godine uredno dobijali plaću druge države nalaze se generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za resurse, pukovnik Dragomir Bakoč, načelnik Odsjeka za obavještajne operacije u Operativnoj komandi OSBiH, generalmajor Radovan Ilić, komandant Operativne komande OSBiH, Zoran Spasenović, načelnik Odjeljenja za kontraobavještajne poslove u Upravi, brigadir Radovan Jović, komandant 6. pješadijske brigade OSBiH i brigadir Milorad Krajšumović, komandant brigade Zračnih snaga i PZO, koji je planiran da uskoro budu unaprijeđen u čin generala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79