Koje su cijene knjiga u BiH pred početak nove školske godine?

Posljednje pripreme pred početak nove školske godine su pri kraju. Roditelji u Republici Srpskoj, za set udžbenika od prvog do devetog razreda izdvojiće između 15 i 152 marke, bez udžbenika stranih jezika.

Kažu da se, posebno ako u porodici imaju dva školarca, na taj izdatak pripremaju i po nekoliko mjeseci, a nerijetko kupuju i polovne knjige. Slično je i u Federaciji BiH.

Skupo je, snalazimo se, posuđujemo, ali za djecu se mora imati – to su nam rekli roditelji koje smo zatekli da se pripremaju za početak škole.

U Federaciji BiH u novoj školskoj godini biće omogućena nabavka besplatnih udžbenika za učenike drugih razreda. To će se prvenstveno odnositi na one koji su u stanju socijalne potrebe, na području svih deset kantona.

Odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke za program „Nabavka besplatnih udžbenika“ izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 600.000,00 KM.

Spisak odobrenih udžbenika za ovu školsku godinu, u Federaciji Bosne i Hercegovine je dostavljen svim pedagoškim zavodima i objavljen na web stranici Federalnog ministarstva obrazovanja već početkom juna ove godine.

NAĐA TIHIĆ, šef marketing službe “Svjetlost”

Punjenje maloprodajnih objekata udžbenicima počinje od 15 jula do 15 augusta obicno imamo sve neophodne udbenike na stanju … i dalje imamo udzbenike 7 razlicitih autora tako da najveca prodaja udzbenika bude nakon prvog odrzanog dana u skoli. I u Republici Srpskoj u toku su završne pripreme pred novu školsku godinu. U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva poručuju da je u ovom entitetu pokrenut proces digitalizacije te će učenici od ove godine u 12 škola učiti iz jednog digitalnog udžbenika.

DEJAN KERLETA, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS

Što se tiče svih novih izdanja i novih udžbenika mi smo sve već obezbjedili sci su ostampani novi naslovi i oni se nalaze u prodaji u 20 knjizara sirom RS ali i u knjizarama koji su nasi kooperatni takoder sve knjige s emogu naruciti putem poste

Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijedilo je u školskoj 2019/2020. godini besplatne udžbenike za oko 9.300 učenika prvog i oko 9.700 učenika drugog razreda osnovnih škola, za šta je predviđeno 978.350 maraka.

Udžbenici nisu jedino što je potrebno da se kupi za početak nove školske godine, navode naši sagovornici, s obzirom na to da se i dio budžeta troši i na školski pribor i opremu, kao i novu odjeću i obuću a za bh. standarde to nije zanemariv trošak, prenosi BHRTV.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79