Koji je naredni potez Valentina Inzka?

Nepoštivanje žrtava, veličanje ratnih zločinaca, nepoštivanje međunarodnih institucija i države Bosne i Hercegovine neprihvatljivo je. Je li vrijeme za sankcije Miloradu Dodiku?

NSRS odbila Inzkov zahtjev, dali podršku odlikovanju ratnih zločinaca

Reakcije na politički šamar Milorada Dodika Valentinu Inzku i međunarodnoj zajednici nismo dugo čekali. Kazna je moguća posljedica, no ne i najvažnija za Valentina Inzka, a kada će konkretnija odluka doći – neizvjesno je, jer ne ovisi samo o njemu kao visokom predstavniku: “Moj naredni potez je razgovor s Borrelom. Kazne nisu bitne, važno je da ljudi počnu razmišljati. Ja sam tražio da se skloni ploča u čast Radovanu Karadžiću – i to se desilo. Dodik se pokazao kao velika kukavica”.

Sjedinjene Američke Države razočarane su retorikom koja dovodi u pitanje presude za ratne zločine. I za njih je to neprihvatljivo: “Sjedinjene Američke Države podržavaju ključnu ulogu i neupitni mandat visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbe civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bosna i Hercegovina mora zadovoljiti konkretne kriterije koje je ustanovilo Vijeće za provedbu mira da bi bila okončana međunarodna supervizija”.

Inzko nakon sjednice NSRS: Dodik se pokazao kao velika kukavica

Ovaj stav podržava i Misija OSCE-a u BiH: “Negiranje i relativizacija zločina, kao i veličanje ratnih zločinaca su neprihvatljivi. Misija poziva bosanskohercegovačke političare, institucije, političke stranke i sve građane ove zemlje da poštuju konačne presude i odluke lokalnih i međunarodnih sudova, te da pokažu poštovanje prema žrtvama i preživjelim”.

A bez poštivanja svega navedenog nema ni puta u Evropsku uniju, stav je Delegacije EU-a u BiH. Jedan je to od 14 ključnih prioriteta: “U tom pogledu, sve političke institucije u Bosni i Hercegovini, uključujući Narodnu skupštinu Republike Srpske, trebaju iskazati svoje potpuno i nedvosmisleno opredjeljenje poštivanju vladavine prava, kao i stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje”.

Podrška stiže i iz Ujedinjenog Kraljevstva, kažu, o napadu na institucionalni poredak BiH i Ured visokog predstavnika bili su jasni i pred Vijećem sigurnosti.

OHR: Skupština RS potvrdila poveznicu sa osuđenim ratnim zločincima i blokirala put u EU

I u saopćenjima svi su jedinstveni i pozivaju na domaću odgovornost. Na konkretnije reagiranje međunarodne zajednice ćemo očito čekati. I dok čekamo, Milorad Dodik ne miruje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79