Koji političar će u BiH prvi primiti vakcinu: Hoće li to biti Šefik Džaferović?

Sve je spremno, još samo da dođe. Tako bi se otprilike mogla okarakterisati situacija sa vakcinom u našoj državi.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović rekla je u svojim izjavama da će i sama sa svojim uposlenicima pomoći pri vakcinisanju iako to nije obaveza KCUS-a, te da je spremna u javnosti primiti vakcinu iako ne voli takav vid promocije.

Njen suprug i predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je u video intevjuu koji je dao za Klix da je spreman primiti vakcinu pred očima javnosti.

Tako optimistične izjave ovog dvojca govore nam da je zaista sve spremno.

Ipak, po uzoru na druge države mi očekujemo da vakcinu prvo prime ljudi koji su na čelu države kao što su članovi Predsjedništva, predsjedavajući i dopredsjedavajući Vijeća ministara, njegovi zamjenici itd.

Podsjetimo, u drugim državama, npr. u susjednoj Hrvatskoj predsjednik Zoran Milanović i deset ministara u Vladi su javno primili vakcinu protiv korona virusa, u Srbiji je vakcinu pred očima javnosti primila Ana Brnabić predsjednica Vlade Republike Srbije, u Americi bivši i sadašnji predsjednici Donald Trump i Joe Biden itd.

Kod nas npr. očekujemo da to bude recimo Šefik Džaferović, obzirom da su predsjednik njegove stranke, kao i njegova supruga koja je na čelu zdravstva optimistično govorili o vakcini, ali nisu na čelu države, onda je logično da vakcinaciji pristupi Džaferović, a da ga u tome slijedi ministrica vanjskih poslova Bisera Turković kao najviši funkcioneri izvršne vlasti iz Stranke demokratske akcije.

Dobra ideja bi bila i da se organizuje kolektivno primanje vakcine, kako bi se pokazalo građanima da je bezbjedno i kako bi se dao primjer svima i ukazalo na važnost vakcinisanja. Kolektivnom vakcinisanju mogli bi pored gore navedenih pristupiti i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, ministri iz Vijeća ministara itd, piše pressmedia.ba.

Obzirom da je vakcina najavljena za kraj februara/početak marta, imaju dovoljno vremena i sigurni smo da će se uspjeti dogovoriti o modalitetu.

Ostaje da pratimo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79