Koji tip vozača si ti?

Jeste dali ste vi jedna od onih vozača koji od stana do firme trubite, na drugo auto zato što nije krenuo dovoljno brzo kada je se upalilo zeleno svjetlo na semaforu? Dali otvorite kada prozor i vozaču u susjednom automobilu pojasnite da je krivo skrenu i da je uradio grešku?

Ili možda pravi prekršaj drugi ni ne primijetiti? Svi epidemije i druge prakse da se ponekad čini Vaše putnike i dalje tako nerazumljiv, sada možete opravdati naučno objašnjenje. Nalazi socijalne psihologije iz Londonske škole ekonomskih i političkih nauka (LSE) pokazuje da je vrijeme koje provodimo za volanom, može biti vrlo stresno i puna frustracija, u kojoj ljudi različito reaguju.

Istraživanje o socijalnoj psihologiji sigurnosti na cestama, koji se sprovodi LSE i jedan od vodećih proizvođača guma, Goodyear otkrio da se vozači na putu na vrlo različite načine da odgovori na ponašanje drugih učesnika u saobraćaju. To je odlučujući kako pojedinac se suočava sa svojim emocijama i nesigurnost. Na osnovu toga, istraživači opisuju sedam različitih tipova ličnosti koji izvlači dan u situacijama koje susrećemo svaki dan na putu:Učitelj: Želi da drugi vozači su svjesni onoga što su učinili pogrešno, tako da oni žele educirati greške. Za svoje napore u edukaciji i očekuje da će ovo priznanjete.

  • Učitelj: Želi da drugi vozači su svjesni onoga što su učinili pogrešno, tako da oni žele educirati greške. Za svoje napore u edukaciji i očekuje da će ovo priznanje.
  • Vsevednež: On je uvjeren da okružuju nenadležnim, zadovoljstvo i teži ostvarivanju ponižavajućem vikao na druge vozače.
  • Konkurent: Uvijek biti ispred ostalih vozača i uzrujan kada je koji staje na put. Ako neko želi da pretekne, ubrzati brzo, u koloni uz održavanje malog udaljenost do naredne vozača, tako da niko ne može zavesti prije.
  • Punisher: Drugi vozač želi da kazni svaki pogrešan potez da on vidi. Na taj način, može se desiti da dolazi iz vozila i direktan pristup na drugi vozač.
  • Filozof: Rukovanje drugih vozača, šta god da je, prihvatiti bez problema i pokušavaju da racionalno objasniti. Dok vozite svoje emocije efektivnu kontrolu.
  • Ravnodušan posmatrač: neprimjerenog ponašanja drugih učesnika u saobraćaju doživljava bezličnim i označava ih za opasne vozače.
  • Fugitive: Dok je vozio, slušanje muzike ili pričaju na telefon izoliran od vanjskih faktora. Otcepljene je ometen s namjerom da im ne treba da se bave drugim vozačima na cesti, a to je strategija za zaštitu drugi ne može utjecati.

Većina od ovih ponašanja može dovesti do opasne situacije u saobraćaju, to je i razumijevanje njihovog ponašanja prvi korak ka boljem majstorstvo ovog drugog i samim tim sigurniju vožnju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments