Kojih 29 objekata će se rušiti na dionici Prve transverzale u Sarajevu i šta će biti sa Pennyjem

Trenutno na trasi Prve transverzale za rušenje su spremni objekti u Tešanjskoj ulici na broju 13. Slatinski put na brojevima 9 i 15. Rušit će se i pola dupleks kuće u ulici Halida Kajtaza na broju 8, kazala je Sanida Pašić

Prije početka izgradnje Prve transferzale u Sarajevu potrebno je srušiti 29 objekata, odnosno stanova, poslovnih prostora, preduzeća, koji se nalaze u općinama Centar, Novo Sarajevo i Vogošća. Rušenje će se vršiti u fazama, jer nisu još u potpunosti rješeni imovinsko-pravni odnosi, a ima i žalbi građana i firmi koje se moraju izmjestiti sa dionice Prve transverzale, kazali su na nam u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo.

– Trenutno na trasi Prve transverzale za rušenje su spremni objekti u Tešanjskoj ulici na broju 13. Slatinski put na brojevima 9 i 15. Rušit će se i pola dupleks kuće u ulici Halida Kajtaza na broju 8. Drugi dio kuće na ovoj adresi u fazi je rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. U ovom trenutku Zavod za izgradnju KS rješava imovinsko-pravne odnose na potezu od Tešanjske do ulice Braće Begić. I ovdje nema spornih objekata za rušenje i kako Zavod u sporazumnoj fazi dogovara s vlasnicima čiji se objekti trebaju rušiti to odmah i završimo. Na posljednjoj sjednici Skupštine KS data je saglasnost za potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa građanima koji stanuju u ulici Halida Kajtaza na broju 10 i 12 i ovaj objekat moći će se rušiti kada se potpiše notarski ugovor i obeštete vlasnici stanova – kazala je za Faktor Sanida Pašić, pomoćnica direktora za imovinsko-pravne odnose Zavoda za izgradnju KS.

Direkcija za puteve KS prije tri dana raspisala je javni poziv za odabir izvođača radova za rušenje 29 objekata na toj trasi Prve transverzale. Kada će početi rušenje objekata još se ne zna, jer se mora provesti procedura za izbor izvođača radova, rekli su nam u Direkciji za puteve KS.

– Na trasi Prve transverzale nalaze se objekti firme Penny plus i benzinske pumpe i Zavod za izgradnji još ništa nije razgovarao o njihovom rušenju. Izmještanje radionice za popravku minibusa javnog preduzeća GRAS na Alipašin Most već je počelo, što je na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS potvrdio i direktor GRAS-a – zaključila je Pašić.

Privatna firma Penny plus pokrenula je upravni spor jer njeni vlasnici ne pristaju na premještanje firme.

Kako je ranije izjavio kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta, spreman je elaborat sa kompletnom metodologijom rušenja svih objekata na trasi Prve transverzale od Kranjčevićeve do ulice Braće Begić.

Posljednja i jedina aktivnost na pripremi izgradnje Prve transverzale bila je eksproprijacija dvije kuće 2008. godine, prenosi Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments