Kojović: “Bilo kakav doticaj kantona s federalnom vlašću nije dobra odluka”

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u ZD PSBiH, razgovarao je o konstituisanju parlamentarnih komisija, sporenjima među parlamentarcima, odnosima unutar vladajuće koalicije, formiranju Vlade Federacije BiH, ali i o drugim aktualnim temama.

Na početku razgovora za BHT1 uživo komentirao je današnje zajedničko konstituisanje komisija, obnovu državnog parlamenta nakon “fijaska” 20. marta ove godine.

“Ovaj put upješnije, iako ne bih rekao da je fijasko. Radna tijela i zajednička radna tijela formirana su relativno brzo, rekao bih u rekordnom roku i ne može se ni poroditi s prošlim sastavom. Podsjećam da mi u prošlom sastavu nismo godinu dana imali formirano Vijeće ministara, Parlament nije radio, niti se iko sastajao. Ne ide brzo i kratko kako bi željeli, ali ide puno brže. Čak i budžet koji je najavljen za srijedu… mislim da su to dobre indikacije mandata”, naglasio je Kojović.

Mišljenja je da ne mora nužno postojati osoba u komisijama s uslovnim kriterijima ili da takve funkcije obavlja neko od stranačkog interesa.

“Mi ovdje govorimo o ljudima koji su izabrani glasovima građana u Parlament. Govorimo o mehanizmu parlamentarnog nadzora nad svim Obavještajno-sigurnosnim institucijama Bosne i Hercegovine i bilo bi suprotno namjeri da dovedete nekoga ko se već bavi tim poslovima, ko radi u tim organima, da nagleda sve to. Poenta je da građani imaju uvid nad vrlo komplikovanim Obavještajno-sigurnosnim sustavom Bosne i Hercegovine”.

Kako ističe, Poslovnik nalaže da i vi, osim te komisije u kojoj ste željeli da budete član, morate učestvovati i u drugim radnim tijelima, iako to nije “vaša šoljica čaja.”

“Vi kao svježe oči, a koje su izabrali građani, imate nadozor u cijeli taj proces. Kroz godinu dana stičete prilično razumijevanje o materiji. Vi imate i ljude u Parlamentu koji nisu ekonomisti”, istaknuo je.

Kao član u komisiji za evropske integracije se nada da će Evropska komisija imati veću ulogu u ovom mandatu nego u prethodnom.

“Prvi put će biti formirano tijelo od 12-13 članova koja će uzeti sve članove ove komisije i članove drugih komisija, i prvi put ćemo imati tu delegaciju pred Vijećem Europe i pri Parlamentu. Zaista vjerujem u ideju koju je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović iznio. Vjerujem da bi usvajanjem nekih ključnih zakona iz liste 14 prioriteta, trebalo da bude rezultat sistemskog i stalnog zasjedanja Parlamenta, i da se ta stvar u paketu usvoji. Nadam se da će u tom procesu i promoviranju te ideje značajnu ulogu imati komisija za evropske integracije”.

Naglašava važnost veće posvećenosti reformama u narednom periodu

“Sad imamo veliku šansu da se dokažemo. Naredne godine imamo velike izbore u Sjedinjenim Američkim Državama i europske izbore, a 2023. godina mora biti godina Bosne i Hercegovine na europskom putu. Naša sudbina je sada vezana sudbinom Ukrajine iz evropske perspektive, i nikako ne smijemo dozvoliti da se ta veza prekine. Moramo biti dio paketa s Ukrajinom. Važnost Bosne i Hercegovine u tom projektu je neprocjenjiva.”

O tome da postoji mogućnost da bi visoki predstavnik Christian Schmidt ove sedmice mogao nametnuti izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kako bi deblokirao proces formiranja nove vlade, Kojović je mišljenja da to ne bi bio dobar potez.

“Volio bih da promjena bude trajna. Raspolažem kao i vi – informacijama iz medija. Mislim da bilo kakav doticaj kantona s federalnom vlašću nije dobra odluka. U nezgodnoj smo situaciji da pričamo o sadržaju koji nam nije poznat. Stranku demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) u ovom procesu vidim kao opozicione stranke koje će nam biti potrebne. Postojane su i mogućnosti blokade, ali mi ćemo to prevazići”.

Povećanje plata, konkretno u vremenu krize i inflacije, novoizabranim zvaničnicima na 600 konvertibilnih maraka, goruća je tema u državi, obzirom da je minimalna plata u Bosni i Hercegovini 596 KM, a u bh. entitetu RS 700 KM.

“Denis Bećirović je napravio fantastičan potez kada je prilikom usvajanja Budžeta na nivou Predsjedništva predložio i amandman platama državnim institucijama koji će imenovane dužnosnike skloniti iz ovog vala povećanja plata. Mišljenja sam da policija, Granična policija i državni službenici trebaju dobiti dobiti povećanje plata, ali ne mislim da imenovani i izabrani zvaničnici trebaju, tako da je pronađeno rješenje.

Mi ćemo u srijedu, kada bude održana hitna sjednica o budžetu, uključiti da prva tačka iste bude usvajanje ovih zakonskih izmjena, a onda tek budžet jer je to bio nas uslov. Privilegije su prevelike”, zaključio je Kojović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79