Kojović i Nikšić potpisali sporazum: Dajmo šansu novoj BiH, za ovakvu se nismo borili

Socijaldemokratska partija i Naša stranka su danas potpisale Sporazum o osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka.

Sporazum su potpisali predsjednici dvije stranke – Nermin Nikšić i Predrag Kojović.

“Radili smo na potpuno iskrenim osnovama… Dali smo jedan drugom riječ da ćemo raditi na iskrenim osnovama i proširiti Bh. blok. Vidjet ćete da smo ozbiljni. Razgovarat ćemo sa građanima širom BiH”, istakao je Nikšić.

Kojović je kazao da Bh. blok nije samo za socijaldemokrate i socijal-liberale, već za sve Bošnjake, Hrvate, Srbe i ostale građane koji smatraju da današnja BiH nije zemlja za koju su se borili u ratu i da BiH može izgledati mnogo bolje nego danas.

“Ostvarili smo jedan suštinski, iskren odnos sa SDP-om. Namjerno smo radili sporo da nam se ne bi desilo ono što se ranije dešavalo… Nije cilj okupiti samo socijaldemokrate, već Bošnjake, Srbe i Hrvate, te sve ostale građane… Ko želi da razgovaramo o građanskoj zemlji, dobrodošao je u ovaj blok… Pozivam građane da vide šta se dešava i da daju šansu za jednu novu BiH”, rekao je Kojović.

Do septembra će biti pripremljen i politički manifest, prenosi Radiosarajevo.

Kojović je objasnio da Bh. blok ne znači samo okupljanje stranaka, već svih relevantnih društvenih aktera koji dijele suštinski iste vrijednosti, a to je prije svega jednakopravnost svih građana na cijelom teritoriju BiH.

Nikšić je istakao da će nastojati širiti ovu ideju među svim građanima čije međusobne različitosti smatra njihovom prednosti, a ne nedostatkom.

Predsjednik SDP-u je potvrdio da će biti cilj da imaju zajedničke kandidate za načelnike i gradonačelnike na sljedećim lokalnim izborima, a da će to posebno biti cilj u Kantonu Sarajevo.

Za njega je Pokret socijalne pravde i demokratije zapravo, kako je rekao, blok koji razjedinjuje ljevicu.

Kojović je mišljenja da će lokalni izbori biti stvarni test za Bh. blok i da će cilj biti pola miliona glasova na Općim izborima 2022. za ove stranke.

 

Crna hronika / Foto Radiosarajevo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79