Kokain sa slikama Gavrila Principa pripadao ekipi Velje Nevolje?

Uhapšena kriminalna ekipa Veljka Belivuka (38), zvanog Velja Nevolja, koja je radila pod paravanom navijačke grupe Principi, navodno je ostala 2019. godine bez 800 kilograma kokaina, vrijednog 50 miliona eura, koji je zapljenjen na jedrilici u blizini Azurnih ostrva u Atlanskom okeanu.

Na paketima zaplijenjenog narkotika nalazila se slika Gavrila Principa, pa se ispituje da li ova grupa, čiji je Princip zaštitni znak i koja se sumnjiči, pored ubistava i otmica, i za trgovinu drogom i saradnju sa crnogorskim narko-klanom, ima veze sa ovom pošiljkom, piše „Kurir.rs“.

Početkom septembra 2019. godine španska policija, uz pomoć MUP Srbije, uhapsila je na jedrilici „Siskejp“ Srbijanca Vladislava Funštajna (46) iz Erdevika, jednog Meksikanca (26) i Rusa (50). U Šidu su u isto vrijeme uhapšeni otac i sin Mirko (68) i Dragan (41) Đanković zbog sumnje da su držali cijelu logistiku za prekookeanski šverc, koji je bio namijenjen tržištu Evrope.

Isporuka droge

– Sumnja se da zaplijenjena droga 2019. u Atlantskom okeanu pripada dijelom i kriminalnoj organizaciji Belivuka. Naime, navijačka grupa Principi osnovana je početkom 2019. godine i od tada, kako se sumnja, kreću njihova zlodjela – reketiranje, dilovanje droge, mučenje, otmice, ubijanje. S obzirom na to da su na paketima sa narkoticima slike Gavrila Principa, istražuje se povezanost ove grupe jer ova slika može da bude poruka kome pripada ovaj tovar – kaže sagovornik „Kurira“ i dodaje:

Pretpostavlja se da je Belivukova organizacija stupila u kontakt sa Funštajnom, koji je već bio iz rešetaka zbog droge. Pored toga, Funštajn je skiper na jahtama, što ga je preporučilo za posao transportovanja droge. Logistika je bila povjerena ocu i sinu Đanković iz Šida. U šupljinama gde je bio bunker za skladištenje paketa kokaina na jedrilici pronađen je tovar od 800 kilograma kokaina sa likom Gavrila Principa.

Svi paketi droge bili su blindirani, a naručilac pošiljke zbog naljepnica sa likom Gavrila Principa tada se povezivao sa nekim klanom iz Srbije. Sumnju da zaplijenjena droga pripada Belivukovoj ekipi podgrijeja i njegovo navodno prijateljstvo sa Radojem Zvicerom (38), navodnim vođom „kavačkog klana“. Belivukova grupa, na osnovu operativnih informacija, blisko je sarađivala sa „kavačkim klanom“, tako da je moguće da ovaj tovar droge povezan za ovu kriminalnu organizaciju, koja je postala strah i trepet na našim prostorima – kaže izvor.

Oznake na paketima

Da se na paketima sa kokainom nalazi slika neke poznate ličnosti, nije novost, jer bila je i zaplijena „škaljarskog“ i „vranjanskog klana“ u martu 2019. u delti Dunava kod Rumunije.

– Tada je pronađena tona kokaina koji je ispao iz prevrnutog broda, a na ovim paketima bile su šifre fudbalera Kristijana Ronalda – „CR7“, ali i šifre čuvenih juvelirnica „Kartije“ – podsjeća sagovornik „Kurira“ i dodaje:

– Ove oznake na paketima kokaina od velike su pomoći istražiteljima jer mogu da ih dovedu do osoba od kojih je droga kupljena, pošto svaki narko-bos ima svoju oznaku, koja garantuje kvalitet robe, ali i stavlja do znanja konkurenciji čija je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79