Kolege policajci reagirali povodom likvidacije Mahira Begića i iznijeli zahtjev

Uz izraze suosjećanja sa porodicom, prijateljima i kolegama ubijenog policijskog službenika Federalne uprave policije, te dvojice policajaca prije tri mjeseca u Sarajevu, kolege ubijenog policajca, između ostalog, kažu:

– Nažalost,  prema informacijama kojima raspolažemo i ovdje se radi o napadu koji je imao za cilj ubiti predstavnika reda i zakona. Dakle, cilj su policajci koji samo vrše svoju misiju propisanu Ustavom i zakonom, a za posljedicu ima stvaranje osjećaja nesigurnosti.

Na napade koji imaju za cilj lišiti života policijske službenike već smo upozoravali tokom ranijeg perioda, ali ono čemu smo svjedočili nedavno i ovo čemu svjedočimo danas, zaista je više nego zabrinjavajuće i zahtijeva vrlo detaljnu i sveobuhvatnu društvenu analizu stanja u kojem se nalazi ovo društvo, posebno sa aspekta sigurnosti, uslova i izazova sa kojima se susreću policijski službenici.

Dodatno nas žalosti činjenica da je ovo ubistvo našeg kolege iz FUP-a izvršeno u vrijeme kada se u našoj zemlji, uprkos svim izazovima i nedaćama, osjetila pozitivna atmosfera nastala kao posljedica organizacije Evropske olimpijade za mlade, a svjedočimo nadljudskim naporima policijskih agencija,  posebno Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da navedena organizacija prođe u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.

Izražavamo nadu da će ubice kako ovog, tako i ostalih ubijenih kolega, biti uhapšeni i osuđeni najstrožijim zatvorskim kaznama.

Osuđujemo svaki vid napada na svakog policijskog službenika i dajemo podršku svim policijskim službenicima da svoje zakonom propisane ovlasti koriste u punoj mjeri, posebno one ovlasti koje imaju za cilj odbiti napad od sebe ili drugog lica kojem je život ugrožen.

Sve policijske službenike pozivamo na oprez i da prilikom vršenja svojih poslova i zadataka prevashodno vode računa o ličnoj sigurnosti, koja je preduslov da osiguraju sigurnost i zaštite život nekom drugom – navedeno je saopćenju  UO Sindikata policije Kantona Sarajevo, koje je potpisao Mirza Hadžiabdić.

 

“Postoje indicije da je za likvidaciju pripadnika FUP-a odgovoran Edin Gačić”

 

Fokus

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments