Kolektivni ugovor na čekanju: Hoće li zdravstveni radnici u TK morati u štrajk

Ukoliko Vlada Tuzlanskog kantona (TK) i Nezavisni sindikat zdravstva TK sutra ne potpišu kolektivni ugovor moguć je štrajk više od 5.300 zaposlenih u zdravstvu najmnogoljudnijeg kantona.

– Mi smo obavili kompletne pregovore, usaglasili tekst kolektivnog ugovora, a onda je Vlada TK od nas tražila da ponovo pregovaramo. To po zakonu nije moguće, jer nakon 45 dana pregovora više nema mogućnosti da se progovara o usaglašenom tekstu. Vladi TK smo prošlog utorka uputili zahtjev za mirenje i još nismo dobili odgovor, a rok istječe najdalje sutra. Zaista je neshvatljivo da se ovo dešava nakon okončanja pregovora i postizanja dogovora – kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva TK.

On dodaje da će sindikat upotrijebiti sva sredstva borbe koja su im na raspolaganju po zakonu.

– Moguć je i štrajk, ali ćemo ga voditi na jedan drugi način da građani ni na koji način ne budu oštećeni – kaže Latifović.

Pomenuti sindikat broji oko 4.200 članova, a Latifović kaže da imaju podršku i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, koji okuplja više od 1.000 doktora, ali trenutno nema reprezentativnost, pa ne može učestvovati u pregovorima.

– Kolektivni ugovor koji smo ispregovarali prvi puta sadrži i pandemiju COVID-19, na način da su ljudi koji rade u Covid-ambulantama i bolnicama u njega uvršteni. Također, ugovor podrazumijeva povećanje plaća za zaposlene u zdravstvu od 6,5 do 11 posto, a u prosjeku za otprilike 8,5 posto – pojašanjava Latifović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79