Kolike kazne će dobiti oni koji su nepropisno postavljali plakate?

Svake izbore u BiH karakterišu nepropisno postavljeni politički plakati na mjestima koja nisu za to predviđena, poput bandera, ograda, stabala i fasada. Političke stranke imaju zadatak da ih uklone, a na teren izlaze nadležne inspekcije i bilježe trenutno stanje.

Shodno navedenom, kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove (FUZIP) gdje su nam rekli da je njihova nadležnost definisana odredbama Zakona o cestama FBiH te da inspekciju nad njegovim provođenjem vrši na autocestama i magistralama, kao i to da je nadležnost kantonalne inspekcije usmjerena na lokalne ceste i gradske ulice.

“U skladu sa Zakonom o cestama FBiH uopće nije dopušteno postavljati predizborne plakate (reklamne znakove) na nepropisna mjesta i bez odobrenja. U tom smislu, ako su takvi predizborni plakati postavljeni, a političke stranke ih odmah ne uklone, dužni su reagovati nadležni kantonalni organi ili upravitelji cesta, s rokom izvršenja propisanim ZUP-om”, kazali su.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo (KUIP) kazali su nam da je do sada na njihovu adresu dostavljeno 13 prijava od kojih svaka sadrži od četiri do pet zapisnika i službenih zabilješki s fotografijama, kojima su evidentirani prekršaji nepropisnog oglašavanja na području KS.

“Na osnovu dostavljene dokumentacije inspektori, redoslijedom kojim su i pristizali, pokreću inspekcijske postupke koji u prvoj fazi podrazumijevaju donošenje rješenja za uklanjanje nepropisno postavljenih plakata s mjesta koja nisu predviđena za tu svrhu, uz obavezu političkih subjekata da u roku, ne dužem od tri dana, s evidentiranih lokacija uklone nepropisno postavljen reklamni materijal i o tome dostave dokaz postupajućem inspektoru”, kazala je Vildana Brdarić, glasnogovornica KUIP-a.

U KS u posljednjim danima kampanje povećan broj nelegalnih plakatiranja

Kako je istakla Brdarić, u poređenju s prethodnim, ove izborne godine su politički subjekti pokazali znatno veću društveno-političku odgovornost prema lokalnoj zajednici.

“Međutim, od toga se izuzima to da je posljednjih dana predizborne kampanje došlo do blažeg porasta nelegalnog plakatiranja, a za koje su podnesene prijave trenutno u postupku obrade. Napominjemo da nadzor nad postupanjem političkih subjekata vrše i općinske inspekcije (urbanističko građevinske/komunalne/cestovne) u skladu sa svojim ovlastima i nadležnostima”, navela je.

Shodno Zakonu o inspekcijama KS, ukoliko političke stranke ne postupe po rješenju kantonalnog inspektora, snosit će i novčane sankcije i to u iznosu od 3.000 KM do 15.000 KM za pravne osobe, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorne osobe te do 1.500 KM za fizičke osobe.

“Podsjećamo, strogo je zabranjeno plakatiranje na stubovima javne rasvjete i kontaktnoj mreži, stajalištima javnog prijevoza, kao i postavljanje reklamnih panoa i lijepljenje plakata na stablima, parkovskoj opremi i objektima. Osim toga zabrana se odnosi i na ispisivanje grafita i natpisa, te prljanje javnih površina rasipanjem, bacanjem ili uništavanjem promotivnog materijala”, poručila je Brdarić.

Ukoliko političke stranke u vlastitoj režiji ne uklone nepropisno postavljene plakate, onda to rade komunalne službe koju angažuju nadležni. U Sarajevu to radi KJKP Rad pa je Mirza Ramić, glasnogovornik ovog preduzeća, za Klix.ba kazao da će i ove godine tako postupiti ukoliko dobiju naređenje.

“Često se ti politički plakati nalaze na ogradama, mostovima, trafostanicama, banderama i drugim lokacijama. Taj materijal eko policija evidentira i predaje se u nadležnost kantonalnoj komunalnoj inspekciji koja dalje pokreće sve potrebne akcije. Nakon što politička stranka ne ukloni te plakate nama bude izdat zahtjev, nalogodavac plaća te aktivnosti, a politički subjekt snosi sankcije”, pojasnio je Ramić.

I Izborni zakon BiH reguliše ovu oblast

Podsjećamo da i Izborni zakon BiH u poglavlju 7, koje reguliše pravila ponašanja u izbornoj kampanji u članu 7.2, stav 3 navodi u kojim slučajevima i na kojim mjestima je zabranjeno postavljanje oglasa, plakata ili postera stranaka i kandidata.

“Nadležni organi neće dozvoliti političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima da postavljaju oglase, plakate, postere, odnosno da pišu svoja imena ili slogane koji su u vezi s izbornom kampanjom, unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, na vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje”, navedeno je u Izbornom zakonu BiH.

Osim toga, članom 19.9, stav 1, utvrđeno je da će se “novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 10.000 KM kazniti politički subjekt za povredu” ako:

– uklanja, prekriva, oštećuje ili mijenja štampane oglase, plakate, postere ili druge materijale koji se, u skladu sa zakonom, koriste u svrhu izborne kampanje političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata ili nezavisnih kandidata;

– postavlja oglase, plakate, postere, odnosno piše svoje ime ili slogane koji su u vezi s izbornom kampanjom, u ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, te na vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama, osim na mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Uprkos zabranama, na terenu zabilježeno nepropisno plakatiranje

Međutim, uprkos zakonskim propisima i inspekcijskim sankcijama, kandidati i stranke nisu ispoštovali pomenuta pravila, a o tome svjedoče brojni primjeri kako u Sarajevu tako i u drugim bh. gradovima.

O toj temi se raspravljalo na mnogim stranicama na Facebooku, a koje su uz propratne fotografije sugerisale da se tokom predizborne kampanje na nepropisnim mjestima postavljaju plakati političkih stranaka.

Tako je stranica Prljavi grad Sarajevo dan prije izbora podijelila objavu s fotografijama nepropisno postavljenih plakata u Općini Trnovo i općinama u Sarajevu na banderama, autobuskim stanicama, fasadama, napuštenim zgradama, stablima…

Isto je uradila i stranica CAT Bosna i Hercegovina nadajući se da će se tako probuditi svijest političkih subjekata da se ne oglašavaju na zabranjen način, ali i potaći građane da odluče kome žele dati glas.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79