Kolike su kazne za vožnju u alkoholisanom stanju?

Vožnja pod dejstvom alkohola je kažnjiva zakonom, no neki vozači uprkos tome sjedaju za volan u pijanom stanju i time ugrožavaju svoju, ali i tuđu bezbjednost, zbog čega će u većini slučajeva biti kažnjeni.

Oni koji možda ne znaju kolike su kazne ukoliko ih zaustavi policija u takvoj situaciji u nastavku će moći pročitati koliko će platiti ako “naduvaju” određeni broj promila ili odbiju testiranje.

Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, novčanom kaznom od 40 KM biće kažnjen za prekršaj vozač koji u putničkom automobilu na prednjem sjedištu prevozi osobu koje je očigledno pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava.

Novčanom kaznom od 50 KM i jednim bodom biće kažnjen za prekršaj vozač koji upravlja ili počne upravljati vozilom u saobraćaju na putu ili instruktor vožnje dok osposobljava kandidata za vozača u praktičnom upravljanju vozilom kod kojeg se utvrdi da količina alkohola u krvi prelazi 0,0 g/kg do 0,3 g/kg.

Novčanom kaznom od 50 KM do 250 KM i jednim bodom biće kažnjen za prekršaj vozač koji upravlja ili počne da upravlja vozilom u saobraćaju na putu ili vozač-instruktor dok osposobljava kandidata za vozača u praktičnom upravljanju vozilom kod kojeg se utvrdi da količina alkohola u krvi prelazi količinu preko 0,3 g/kg do 0,8 g/kg.

Novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM, jednomjesečnim oduzimanjem vozačke i dva kaznena boda biće kažnjen za prekršaj vozač koji upravlja ili počne da upravlja vozilom u saobraćaju na putu ili vozač-instruktor dok osposobljava kandidata za vozača u praktičnom upravljanju vozilom kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 0,8 g/kg do 1,5 g/kg.

Novčanom kaznom u iznosu od 400 KM do 1.000 KM, te sa dva boda i dva mjeseca oduzimanja vozačke dozvole biće kažnjen za prekršaj vozač koji upravlja ili počne upravljati vozilom u saobraćaju na putu ili instruktor vožnje dok osposobljava kandidata za vozača motornog vozila u praktičnom upravljanju vozilom kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1,5 g/kg.

Vozači početnici uopšte ne smiju konzumirati alkohol pa će tako bilo kakvo prisustvo alkohola kod njih biti kažnjeno sa 50 KM.

Ipak, sve navedene kazne biće upola manje ako ih vozač ili drugi počinilac prekršaja plati u roku od osam dana.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79