Koliko BiH ima zlata u trezoru?

Centralna banka BiH (CBBiH) u svom portfoliju posjeduje 96.000 unci, odnosno oko tri tone monetarnog zlata, čija je tržišna vrijednost oko 302 miliona maraka.

Prema riječima nadležnih iz Centralne banke BiH, to monetarno zlato je sastavni dio državnih deviznih rezervi i drži se na računu u banci u Švajcarskoj kreditnog rejtinga AAA, a fizički je locirano u trezoru Bank of England.

– Monetarno zlato je tradicionalno sastavni dio deviznih rezervi gotovo svih centralnih banaka i smatra se najsigurnijom komponentom deviznih rezervi. Zlato se u teoriji smatra kao imovina zaštićena od negativnih uticaja inflacije, ali i kao dobro za kojim raste potražnja u nesigurnim vremenima. Za svaku zemlju poželjno je da ima što više rezervi u zlatu, jer je ono najpouzdaniji oblik čuvanja vrijednosti, naveli su iz CBBiH, dodajući da zlato predstavlja jedan od instrumenata u koje ova banka investira svoje devizne rezerve.

Na pitanje da li je i koliko zlata kupljeno tokom proteklih godina, te kada i pod kojim okolnostima ono može biti prodato, iz CBBiH nisu htjeli da odgovore, uz obrazloženje da ova banka, kao i druge centralne banke širom svijeta, ne objavljuje niti javno komentariše svoje investicione i strateške odluke.

Kako su istakli, zlato kao sastavni dio deviznih rezervi BiH predstavlja pokriće domaćoj valuti i odluke Centralne banke BiH u domenu ulaganja deviznih rezervi u zlato zasnovane su na odgovarajućim ograničenjima i smjernicama koje se utvrđuju zakonskim i drugim propisima.

– Investicione odluke o kupovini i prodaji zlata baziraju se na dostupnim analizama, očekivanjima i strateškom opredjeljenju – objasnili su iz CBBiH.

Finansijski stručnjaci i ekonomski analitičari smatraju da “poslovna” politika CBBiH mora biti transparentnija i otvorenija za javnost. Naglašavaju i da te tri tone zlata koje posjeduje BiH ne treba posmatrati kao zlatnu rezervu, već samo kao državnu imovinu, kao bilo koju drugu.

Mišljenja su i da te količine zlata banka može prodati ili ih zamijeniti nečim drugim, u zavisnosti od kretanja na finansijskim tržištima, i to neće uticati na marku, jer ona direktno zavisi od evra.

Prema jednoj od posljednjih analiza Svjetskog savjeta za zlato, BiH se, ma kako to čudno zvučalo, nalazi među 100 najbogatijih zemalja u svijetu po rezervama zlata, piše Glas Srpske.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79