Koliko BiH košta blokada vlasti?

Sjednice se ne održavaju, funkcije ostaju samo na papiru, a više od milijardu eura – do daljnjeg je blokirano

Bliži smo deblokadi vlasti, poručio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović. Iako su političari odavno preuzeli mandate i u ime svojih postizbornih funkcija primaju strane zvaničnike i delegacije, to je, trenutno, njihov jedini posao. Sjednice se ne održavaju, funkcije ostaju samo na papiru, a više od milijardu eura – do daljnjeg je blokirano.

Mostovi, granični prelazi, autoputevi, plate – mogu, ili, bolje rečeno, moraju da sačekaju. Nije dovoljno ni to što je čak i Evropska banka za obnovu i razvoj pozvala vlasti BiH da što prije počnu da koriste novac, odnosno da realizuju projekte za koje su im odobrena sredstva. Samo za ovu godinu, veći dio od 300 miliona maraka EBRD-a ne može da se iskoristi, jer Parlament ne zasjeda.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da se ovih dana u Predsjedništvu održavaju sastanci i da vjeruje da su partneri bliže kompromisu. Građani Bosne i Hercegovine, kaže, za sada ne trpe. Što ne znači da neće.

Više od 45 sporazuma proslijeđenih iz Vijeća ministara čeka na ratifikaciju, kaže predsjedavajući Denis Zvizdić. Cifra nije zanemariva, prenosi BHRT.

Sa ili bez blokade sredstava, sve zavisi od dogovora političkih lidera. Do sada su uglavnom konstatovali da treba prevazići razlike, ali malo ko je odstupio od svojih stavova i pokazao spremnost za kompromis.

Neodgovornost nosilaca javnih funkcija zbog toga što ni skoro godinu dana od provedenih izbora rezultati nisu implementirani, građani čak ne mogu ni da sankcionišu prije završetka četvorogodišnjeg mandata. Vanredni izbori,
prema Izbornom zakonu BiH, kao opcija nisu mogući.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79