Koliko će koštati referendum za opoziv Mandića?

Koliko će koštati referendum za opoziv Mandića?


Približava se datum na koji će se građani Općine Centar izaći na referendum i izjašnjavati se o radu načelnika Srđana Mandića (NS).

Mandića je prvenstveno opozvao NiP i bez podrške svog predsjednika Elmedina Konakovića. Od tada bukti rat između Mandića i NiP-a.

No, procedure potrebne za održavanje referenduma su u toku.

A, Raport je u posjedu nekih dokumenata koji pokazuju da se i kroz ovaj proces provlači javašluk.

Naime, ime novana je Komisija za provođenje postupka opoziva i broji sedam članova.

Predsjednik komisije je Anaid Redžović, zamjenik je Kemal Ibrahimović, a ostali članovi su: Ermin Kurtović, Saliha Husikić, Sanela Arapović Demir, Enisa Pazelja, Fadila Bošnjak.

Ova Komisija treba organizirati i provesti postupak opoziva, a za to će dobiti mjesečnu naknadu koja je u visini 80 posto prosječne plaće u FBiH.

I ova Komisija sastavila je zanimljiv finansijski plan referenduma u čijem posjedu je Raport, a iz njega se vidi da su članovi Komisije sebi planirali isplatiti čak 18.333 KM.

Iz njega je dalje vidljivo nekoliko čudnih stvar. Uglavnom, referendum bi građane Općine Centar trebao koštati skori 150.000 KM, a on što je čudno jesu pojedinačne stavke.

Tako se navodi da je potrebno izdvojiti po 6.000 KM za štampanje glasačkih listić i štamparskog materijala. Nije jasno zbog čega je ova javna nabavka razdvojena osim što budu sumnju da se planira izvesti direktnim sporazumom bez raspisivanja javnog konkursa.

Dalje, planira se i PR tim!? To će građani platiti 4.100 KM.

Naknade ti trebali dobiti i članovi biračkih odbora, i to će ukupno biti 64.000 KM. No, tu nije kraj. Članovi biračkih odbora trebaju nešto i jesti i piti. I za to je planirano čak 13.000 KM? Dakle, obroci za jedan dan.

Tu su još i neki ostali troškovi koji će građane košteti 8.000 KM, na reklame će se skršiti 2.000 KM, dok će poštarine biti 11.000 KM.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija