Koliko će problemi ”Huaweija” utjecati na BiH

Nakon što je Google suspendirao saradnju s kineskom kompanijom ”Huawei”, postojeći vlasnici ”Huawei” telefona ne bi trebali imati apsolutno nikakvih problema u korištenju aplikacija.

Kazao je ovo danas Saša Mrdović, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak.

Istakao je da se može pretpostaviti da ni budući vlasnici ovih telefona neće biti u problemima jer je ”Huawei” prevelik proizvođač da bi tako propao.

Podsjetimo da „Google“ prekida saradnju s „Huaweijem“, koji će izgubiti pristup za nadograđivanje (updejtanje) telefona koji imaju android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu i Gmailu.

Kineska kompanija ”Huawei” danas je odgovorila da će nastaviti vršiti nadogradnju svojih uređaja koji rade na sistemu android. Sve aplikacije na uređajima ovog kineskog IT giganta će se moći ažurirati. Jedino android OS neće moći biti nadograđivan iako će nastaviti funkcionirati.

– Ono što je moguće je da će se SAD i Kina dogovoriti, jer ovo je političko pitanje i Google samo reagira na osnovu naredbe Donalda Trampa (Trump). ”Huawei” je najavio da će se pobrinuti za svoje korisnike. Pretpostavlja se da rade na svojoj verziji operativnog sistema, da će prijeći na nešto što nije android – dodao je Mrdović.

Iz „BH Telecoma“, koji sarađuje i s ovom kineskom kompanijom, nisu danas željeli komentirati odluku Googla „dok se ‘Huawei’ ne oglasi na globalnom planu“ prenosi Avaz.

„Sačekat ćemo da vidimo kakvu će poziciju zauzeti Huawei i onda ćemo zauzeti svoj stav“, poručili iz BH Telecoma.

 

(FOTO) Dodiku pomogla da se poveže sa desnicom u Austriji: Ko je Banjalučanka Tajana sa snimka koja je Strachea koštala ostavke?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments