Koliko će se penzioneri obradovati: Vlada RS-a povećala penzije za 4 posto

Foto: Nejro Alijević

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) donijela je jučer, na 154. sjednici u Banjaluci, odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzije.

“Ovom odlukom je predviđeno da se opšti bod i penzije vanredno usklade tako da se povećaju za 0,64 posto počev od 1. januara. Zajedno sa redovnim usklađivanjem penzija koje iznosi 3,36 posto, penzije ostvarene do 31. decembra prošle godine će biti uvećane za ukupno četiri posto”, saopšteno je iz Vlade RS-a.

Vlada RS-a donijela je i odluku o određivanju iznosa najniže penzije u smislu člana 85 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

“Iznosi najniže penzije od 1. januara, određeni su tako što su iznosi najniže penzije za decembar 2021. godine, povećani za navedeni ukupni procenat usklađivanja penzija, odnosno za 4 posto. Isplata najniže penzije po ovoj odluci počinje od 1. januara”, navodi se u saopštenju.

Vlada RS-a donijela je rješenje o odobrenju uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za osiguranike u bivšim državnim preduzećima, akcionarskim društvima u većinskom vlasništvu RS-a i zemljoradničkim zadrugama, koji sa stažom osiguranja za koji će biti uplaćen doprinos, ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju do 31. decembra 2022. godine.

Uplata doprinosa izvršiće se iz sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika nakon usaglašavanja iznosa između Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS-a. Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS-a zadužen je da za uplatioce doprinosa, pravne sljedbenike, odnosno osiguranike ako nema uplatilaca doprinosa, objavi javni poziv za korišćenje navedenih sredstava.

Na današnjoj sjednici Vlada RS-a donijela je odluku o usvajanju Zoning plana područja posebne namjene “Aerodrom Trebinje”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79